Endüstri 4.0 plastik enjeksiyon prosesinde yenilikler sunuyor

    Endüstri 4.0 plastik enjeksiyon prosesinde yenilikler sunuyor
      Poex

      Sanayinin ötesine geçilen bir dönemin başladığı herkesçe kabul edilmiş durumda. Bu dönemin adı “Endüstri 4.0”. Dünya plastik sektörü oyuncuları da Endüstri 4.0’a uygun atılımlar peşinde.

      Sanayi 4.0’a göre, ürün ve hizmetlerin kendisinden, üretim ve satış-tüketim-geri kazanımı içeren tüm zincirin yeniden şekillenmesi sözkonusu. Artık hiçbir endüstriyel ürün, bilgi işlem teknolojileri, nano-teknoloji ve biyoteknoloji içerikleri yüzünden artık “kendisine” benzemeyecek. Hepsi akıllanacak-farklılaşacak. Bu ürünlerle oluşan “yeni iş ve süreçler” olağanüstü verimli ve rekabet edebilir hale gelecek. Bu gelişmeler paralelinde de Pack Converting Dergisi dünya plastik sektörü oyuncularının çalışmalarını okuyucuları için aşağıdaki şekilde derledi.

      KraussMaffei’nin kısa bir süre önce tanıttığı ve Endüstri 4.0 başlığı altında topladığı akıllı çözümler yelpazesi, enjeksiyon alanındaki gelişmelerin hangi boyutlara ulaştığını gösteriyor. Endüstri 4.0 uygulanması, üretim verimliliği, esneklik, otomasyon, kullanılabilirlik ve kalite gibi plastik işlemcilerin temel gereksinimlerini karşılayacak uzun vadeli bir uygulama. Üretimini kolaylaştıran akıllı çözümler geliştirme amacını taşıyan Endüstri 4.0 çözümleri üç kategoriye ayrılıyor: Akıllı makineler, Entegre Üretim ve İnteraktif Hizmetleri. Bu gelişme ile üreticilerin, sıfır hatalı üretim için verimlilik ve kaliteyi artıran, kendini optimize eden akıllı makineler ile tanışması bekleniyor. Yeni veri iletim protokolü Neststal ve KraussMaffei tarafından uygulamaya konuldu. İnteraktif Hizmetler, uzaktan bakım araçları arasında, kullanan ve hızlı bir küresel hizmet olarak tasarlandı. Netstal, uzaktan destek hizmetini, küresel boyutta bir süredir sunuyor.

      IML ve ko-enjeksiyon alanında önemli gelişmeler mevcut

      Milacron Kortec ko-enjeksiyon sistemlerinde uzun raf ömrü için bir bariyer katman ve çekici bir yüzey oluşturmak için iki renk kullanılıyor. Yeni ko-enjeksiyon teknolojisi ile bariyer reçinede yüzde 50’ye varan maliyet tasarrufu söz konusu. İnce duvarlı PP/EVOH/PP bariyer ambalajlarda üç katlı sandviç enjeksiyon söz konusu. Bu uygulamada toplam duvar kalınlığı 0,7 mm. ve bariyer tabaka 0,1 mm. olabiliyor.

      Milacron gıda güvenliği testlerini geçti

       

      Ko-enjeksiyon sistemler üreticisi Milacron’un sistemlerinde geliştirdiği Klear Can™ iki-beş yıl arası raf ömrünü garantiliyor. Klear Can™ kritik gıda güvenliği testlerini de geçti. Yeni bariyer teknolojisi için plastik endüstrisinin ihtiyacını karşılamak üzere tasarlandı. Milacron ko-enjeksiyon teknolojisi ile oluşturulan yenilikçi gıda kabı Klear Can™ ; PP-EVOH-PP “üç katmanlı olup meyve, sebze, çorba, et ve diğer gıda ürünleri için kullanıma uygun.

      Enjeksiyon ve IML Kombinasyonu

      Netstal firmasının geliştirdiği Elion, hibrit bir makine olup enjeksiyon ve kalıp içi etiketleme gibi iki tekniği birbirine kombine ediyor. Yeni geliştirilen makine ile 425 gr. polipropilenden üretilen margarin ambalajına, beş saniyelik bir zaman döngüsü içinde IML kalıp içi etiketleme dekorasyonu gerçekleşiyor. Bu işlem 4 + 4 kaviteli kalıp ile oluyor. Neststal Elion hibrit makinesinde kullanılan kalıbı özel olarak Plastisut firması geliştirdi. Makinedeki bu kombine işleme uygun, özgün otomasyon çalışmasını da Pagès firması gerçekleştirdi. Otomasyon sürecinde kalıp ve makine birbiri ile son derece iyi uyumlu. İşlem, malzeme performansının olumsuz etkilenmemesi için düşük bir basınçta gerçekleşiyor. Paralel merdaneler ile Plastisud tarafından üretilen kalıp arasında yüzde 99,98 eş zamanlılık sağlanması, tasarlanan otomasyon sistemi sayesinde gerçekleşiyor. Sonuç olarak malzeme maliyetlerinde yüzde 20 oranında bir azalma ve görünüm açısından tam estetik söz konusu.

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ