Erdemoğlu, petrokimyada üretim kapasitesini on kat artıracak

    Erdemoğlu, petrokimyada üretim kapasitesini on kat artıracak
      Poex

      Erdemoğlu Holding, polyester cips, elyaf ve filament üretiminde, 340 bin ton/yıl olan üretim kapasitesini yıl sonuna kadar 3.1 milyon ton/yıla çıkartarak dünyadaki en büyük üreticiler arasına girmeyi hedefliyor. Şirketin 2016 yılında başlayan yatırımları 2026 yılına kadar tamamlanacak.

      Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Sasa Polyester Genel Müdürü Mehmet Şeker, yapacakları yatırımlarla Türkiye’nin Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Türk Cumhuriyetleri ve Rusya’nın da bulunduğu coğrafyanın üretim üssü haline geleceğini söyledi.

      Petrokimya iş kolunda yapacakları yatırımlar hakkında bilgi veren Mehmet Şeker, “Mevcut iş kolunda yaptığımız yatırımların hammaddeleri halihazırda ithal ediliyor. Öncelikle kendi ihtiyacımızı karşılamak ve geri kalanının satışını yapmak üzere, hammaddemiz olan PTA (Saf Terafitalik Asit) ve MEG (Etilen Glikol) üretimini gerçekleştireceğiz. Bu hammaddelerin üretim kapasitesi 2.5 milyon ton/yıl PTA ve 1 milyon ton/yıl kapasitede MEG olacak” dedi. Petrokimya yatırımlarına PTA ve MEG ile birlikte, Türkiye’nin toplam ithalatı 5 milyon tonun üzerinde olan temel plastik hammaddelerinin üretimi ile devam edeceklerini vurgulayan Şeker, “Yatırım yapacağımız plastik hammaddeler, polietilen, polipropilen, polivinilklorür olarak sıralanıyor. Hammaddelerin üretim kapasitesi sırasıyla 1.2 milyon ton polietilen ve propilen, 600 bin ton polivinilklorür olacak. Türkiye ve dünyada kullanımı hızla artan, çok yüksek potansiyel gördüğümüz ve özellikle hijyen sektöründe kullanılan Süper Emici Polimer (SAP) yatırımımız da 200 bin ton kapasitede olacak. Bütün bu yatırımlarımızın ihtiyacını karşılamak üzere liman tesisi ile de entegrasyonunu sağlayacağız” şeklinde konuştu.

      Mehmet Şeker, yeni yatırımlarının ekonomiye katkısı hakkında da şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu yatırımlarla özellikle Türkiye’nin polyester ürünlerde yurtdışına bağımlılığını sonlandıracağız. Polietilen, polipropilen, polivinilklorür ürünlerinde ise Türkiye ihtiyacının çok önemli bir kısmını karşılayacağız. Bu projelerimizin cari açığı azaltma etkisi yaklaşık 3.8 milyar dolar seviyesinde olacak, aynı zamanda 7 bin kişiye direkt, onbinlerce kişiye ise dolaylı olarak istihdam sağlamış olacağız. Yatırımlarımızın tamamlanması ile toplam üretim miktarımız 10 milyon tona yükselecek, ciromuz ise 12 milyar dolar civarında olacak. Yatırımlarımızın ortalama katma değer oranı yüzde 43 seviyesinde, katma değer yaratma potansiyeli yaklaşık 5 milyar dolardan fazla olacak. Ürünlerimizin hedef pazarı, ağırlıklı olarak ithalatın engellenmesi için Türkiye pazarı olsa da özellikle polyester chips, elyaf ve filament için başta Avrupa, Kuzey Afrika, Türk Cumhuriyetleri ve Rusya pazarı da bizim için çok önemli.”

      “2016 yılında başlayan yatırımlar 2026 yılında bitecek”

      Polyester ürünler için yatırımlarının 2016 yılı itibarıyla başlandığını açıklayan Şeker, işletmelerinde 2018 yılı son çeyreğinde deneme üretimine başlandığını ve 690 bin ton/ yıl üretim kapasitesine ulaşılacağını belirtti. Şeker, bu yıl iki tesisin daha devreye girmesi ile toplam kapasitelerinin 1 milyon 390 bin ton seviyesine ulaşacağını ve diğer tesislerin de peyder pey devreye alınacağı bilgisini verdi. Petrokimya yatırımlarına bu yıl içinde başlamayı planladıklarını aktaran Şeker, işletmelerin tamamının devreye girmesinin 2026 yılına kadar tamamlanacağını sözlerine ekledi.

      Kaynak: Dünya

       

      Sektörden gelişmeleri takip etmek için bu bağlantıyı takip ederek yalnızca yöneticiler tarafından mesaj gönderilebilen WhatsApp grubumuza katılabilirsiniz: https://chat.whatsapp.com/49jJ8XuxSSWK32KkAWiRJ7

       

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ