MAKFED/Dalgakıran: “Enerji kaynaklarını bulmamızı çok fazla istemiyorum”

    MAKFED/Dalgakıran: “Enerji kaynaklarını bulmamızı çok fazla istemiyorum”
      Poex

      Yeşil Makineler Yeşil Dünya teması altında, Türkiye Makina Federasyonu (MAKFED) tarafından organize edilen Makine Zirvesi İstanbul’da düzenlendi.

      MAKFED Başkanı Adnan Dalgakıran’ın açılış konuşmasıyla başlayan Zirve’de Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank konuşmalar gerçekleştirdi.

      Türkiye’nin 300 yıldır dünya ekonomisinden yüzde 0,6 – yüzde 1,3 oranında pay aldığına dikkat çeken MAKFED Başkanı Adnan Dalgakıran, Türkiye’de sürdürülebilir ve katma değerli üretim yapma kabiliyeti olmamasından dolayı bu payın yüzde 1,3’ü geçemediğini vurguladı.

      “Enerji kaynaklarını bulmayı çok fazla istemiyorum”

      Sürdürülebilir büyümenin önündeki en büyük engellerin enerji açığı, işletmelerin organizasyon yetersizliği ve gelişmekte olan ülkelerin komplekslerinden kaynaklı olduğunu ifade eden Dalgakıran; “Enerjideki açığımızı kapatabilmek için şansımızın yaver gitmesi gerekiyor. Doğal enerji kaynaklarını bulmayı çok fazla istemiyorum. Ciddi doğal kaynaklara sahip ülkelerin ekonomilerinin, teknoloji geliştiren ekonomilere dönüşmediğini gözlemliyoruz. O doğal kaynaklar ülkelere bir rahatlık veriyor. Biz ülkemizde petrol, doğalgaz beklerden petrol ortadan kalkacak.”

      20 milyar doların üzerinde ihracat yapan Türkiye makine sektörü üzerine değerlendirmelerde bulunan Dalgakıran, “Yaptığımız şeylerden gurur duyalım ancak yeterliliğini, dışarıda bizden çok daha iyi işler yapanlarla kıyasladığımızda, kendimizi, pozisyonumuzu belirlemekten, eleştirmekten çekinmeyelim. Eleştiri gelişmenin ana damarıdır” dedi.

      “Gelişmekte olan ülkelerin kompleksleri ekonomiyi geri sürüklüyor”

      Türkiye’nin ithal ettiği makinaların yüzde 70’inin ülke içerisinde üretilebildiğine dikkat çeken MAKFED Başkanı şu değerlendirmede bulundu; “Makine ürettiğimiz halde ithal ediyoruz. Buna sebep konuların bir kısmı kaliteyi yeterli bulmuyor, bir kısmı teknolojiyi yeterli bulmuyor, ancak önemli bir kısmı da gelişmekte olan ülkelerin komplekslerinden kaynaklanan sebeplerden. Yani başkası yaparsa daha iyi yapar kompleksi. Sadece bu kompleksi kırabilirsek döviz probleminden, cari açığa süratle mesafe alırız.”

      “Sanayiciler organizasyon yapamıyor”

      Sanayiciler 21. yüzyılda en önemli şeye, organizasyona yatırım yapmıyor. En ciddi kaynağın oraya ayrılması gerekiyor. Ancak ‘organizasyon başarısız olursa para havaya uçar’ korkusu, nasıl yapılacağını bilememek bu noktaya getiriyor. Ara mal dediğimizde düşük katma değerli ürünlerde Uzakdoğu’ya pahalı kalıyoruz, yüksek katma değerli ürünlerde Batı’ya pahalı kalıyoruz. Bize ne kalıyor; eğip bükmek kalıyor. Makina sektöründe ortalama ihracat kg fiyatı 6 dolar. Bu batıda 15-20 dolar seviyesinde. İşte biz bu 6 doları, 10-15 dolarlara nasıl çıkaracağız buna odaklanmalıyız. Yanımıza birlikte hareket edebilmemiz için elektronik ve yazılım sektörlerini almamız gerekiyor. Makina sektörünün gelişimi bu sektörlerin de gelişimine de sebep olacak. İnsan kaynağı yoksa bunların hiç biri yapılmaz. Bireysel olarak nitelikli makinacılarımız kendi bilgisi dahilinde belirli üretimler yapabiliyor. Ancak daha ötesine geçebilmek için kendisinden çok daha bilgili insanları bir araya getirecek, organize edecek, organizatör rolüne bürünmesi gerekiyor. İşte bu noktada zorlanıyoruz.

      “Artık korumacılık gümrük duvarları ile yapılmıyor”

      Dünyada korumacılık politikalarının artık gümrük duvarları üzerinden yapılmadığını ifade eden Dalgakıran, “Standartlar ülkelerin kendi ekonomilerini korumak için stratejik baktıkları yer oldu. Bizler eğer bu gelişmelerden bihaber olursak sadece ayak uydurma peşinden koşarsak, en son haberimiz olursa, o belirlenmiş stratejilerin bir parçası olmak zorunda kalırız. Bu stratejilerin belirlenmesi anlamında da bu konuların içinde bulunmamız son derece önemli” dedi.

       

      Sektörden gelişmeleri takip etmek için bu bağlantıyı takip ederek yalnızca yöneticiler tarafından mesaj gönderilebilen Telegram grubumuza katılabilirsiniz: https://t.me/plastonline

      Sitemizde yer alan haberlerle ilgili detaylı bilgi ve sorularınız için destek@plastonline.com üzerinden veya takip eden WhatsApp bağlantısı üzerinden sorularınızı yöneltebilirsiniz; api.whatsapp.com/send?phone=905544041381

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ