Plastikçilerden Türk ihracatçısına 200 milyon liralık katkı

    Plastikçilerden Türk ihracatçısına 200 milyon liralık katkı
      Poex

      PAGEV Türkiye’de ihracat yapan tüm sektör firmalarını yakından ilgilendiren önemli bir sorunu çözüme kavuşturdu. Liman işletmeleri ve acenteler tarafından yapılan haksız tartım ücreti (VGM/DBA) kesintilerine yönelik PAGEV ve sivil toplum kuruşlarının şikayetlerini değerlendiren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı harekete geçerek tartım hizmeti için sınırlama getirdi.

      Yapılan düzenleme sonucu liman işletmelerinin dolar bazındaki ücret uygulamasına son verilirken artık kendi tartısı olan ihracatçılardan herhangi bir isim altında ayrıca bir ücret tahsil edilemeyecek, kendi tartısı olmayan ihracatçılardan da tartım hizmeti veren liman işletmesi konteyner başına maksimum 60 lira ücret ödeyecek. Yapılan bu düzenleme ile ihracatçı firmaların yıllık 200 milyon lirası cebinde kalacak.

      Türkiye’de deniz ulaşımı ile ihracat yapan tüm sektörleri olduğu gibi plastik sektörünü de yakından ilgilendiren bir sorun Türk Plastik Sanayicileri, Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) tarafından çözüme ulaştırıldı. Solas Sözleşmesi gereği taraf olan tüm ülkelerde gemilere yüklenecek dolu konteynerlerin brüt ağırlıklarının yükleten tarafından tespit edilerek doğrulanması zorunludur. Bu kapsamda, doğrulanmış brüt ağırlık bilgisi bulunmayan dolu konteynerler gemilere yüklenmiyor. Söz konusu SOLAS Kuralı’nın ülkemizde etkin bir şekilde uygulayan Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı’nın bir yönergesi bulunuyor. Ancak liman işletmeleri ve acenteler, önergeye uymuyor, keyfi uygulamaları ile ihracatçılardan haksız tartım ücreti (VGM/DBA) talep ediyorlardı. Yönergeye göre kendisine ait tartı aletiyle konteynerin doğrulanış brüt ağırlığını tespit eden ihracatçılardan bir bedel alınmayacağı belirtilmiş olmakla birlikte bazı acente ve hat operatörleri bildirim adı altında konteyner başı 5 – 7 dolar arası ücret alınıyordu. Yıllık yaklaşık 3,5 milyon konteyner kullanan ihracatçılardan ortalama 5 dolarlık bir kesintiyle ihracatçıdan alınan bu bedel 60 milyon lira seviyelerine ulaşıyordu.

      Ayrıca kendi tartısı olmayan ihracatçıların limanlardaki kantarlarda yapılan ağırlık tespitlerinde 25 – 70 dolar seviyelerine varabilen keyfi fiyatlamalara maruz kalıyordu. Ortalama 25 dolar konteyner başı alındığında bu rakam senelik 300 milyon lira ek yüke neden oluyordu.

      Liman işletmelerinin yönetmeliğe aykırı ve kontrolsüz yaptığı tartım kesintisi ile ilgili ihracatçılarımızın şikâyetlerini dile getirdiklerini söyleyen PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “PAGEV olarak konuyu öncelikle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisi’nde gündeme taşıdık. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile irtibata geçip taleplerimizi kendilerine ilettik ve Bakanlık bizleri haklı buldu. İhracat üzerine yapılan olumsuz etkinin yok edilmesine, sürdürülebilir rekabetin korunmasına, istihdama katkı sağlanması, limanlarda yaşanan zaman kaybının önlemesi adına harekete geçen Bakanlık 20 Şubat’ta yayınladığı genelge ile ihracatçılarımıza destek verdi” dedi.

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ