Star’ın ilk petrol kargosu geliyor

    Star’ın ilk petrol kargosu geliyor
      Poex

      Akaryakıt talebindeki büyüme ve Türkiye’nin tek komodite plastik hammadde üreticisi Petkim’in hammadde ihtiyacı dikkate alınarak hayata geçirilen rafineri Ekim’de üretime başlıyor. Türkiye’nin ithal ettiği ürünleri de üreteceğini aktaran Star Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, dünyadaki rafinerilerin yüzde 80’inin petrokimya ile entegre çalıştığına dikkati çekti.

      İlter, Türkiye’de bu entegrasyonun ilk örneğinin Star Rafineri olacağına işaret ederek, bu tür tesislerde güvenlik sibobu olarak nitelendirilen meşalenin de geçen ay ateşlendiğini ve sorunsuz çalıştığını söyledi.

      Daha sonra tesisleri devreye alma çalışmalarına başladıklarını anlatan İlter, rafinerinin çalışması için gerekli tüm yardımcı sistemlerin neredeyse tamamının faal hale geldiğini aktardı.

      İlter, bir sonraki adımın ilk hidrokarbonu alıp üretim birimlerini devreye sokmak olduğunu belirterek, rafineriye ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Şu ana kadar yüzde 99,1 fiziki ilerleme kaydedilen Star Rafineri’de 5,2 milyar dolar harcandı. Rafineriyi Ekim ayı başında devreye aldığımızda 6,3 milyar dolarlık yatırım tamamlanmış olacak. Şu anda ilk petrolü getireceğimiz günü sayıyoruz. Haziran sonunda ilk petrol kargomuz sembolik olarak Azerbaycan’dan geliyor. Sonrasında da ilk olarak ham petrol ünitemizi Temmuz’un üçüncü haftasında devreye alıyoruz. Azerbaycan’dan gelen kargomuz haricinde ağırlıklı olarak Ortadoğu ve Rusya’dan 3-4 petrol kargomuz daha gelecek. Bunları aldıktan sonra yaklaşık bir ay kadar boşluğumuz olacak. Bu sürede diğer birimleri de devreye alacağız. Eylül ortasından itibaren ham petrol kargoları sürekli olarak gelmeye başlayacak. Ekim başında da tüm rafineri artık çalışır hale gelecek. Hedefimiz, ekim başında ilk ürünümüzü satacak şekilde rafineri devreye almış olmak.”

      “Cari açığı 1,5 milyar dolar azaltacak”

      Türkiye’de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olan Star Rafineri’nin yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesi bulunuyor. Rafineride, 1,6 milyon ton nafta, 1,6 milyon ton jet yakıtı ve 4,5 milyon ton ultra düşük kükürtlü dizel üretilecek.

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ