“Tasarruf edilen enerji miktarı, kullanılan enerjiye yaklaştı”

    “Tasarruf edilen enerji miktarı, kullanılan enerjiye yaklaştı”
      Poex
      İstanbul Sanayi Odası’nda, kamu yetkilileri ile sanayicilerin bir araya geldiği toplantıda enerjinin verimli kullanımına yönelik verilen teşvik ve destekler konusunda bilgi alışverişinde bulunuldu.

      Enerji verimliliğine yönelik yatırımların finansmanı için devlet desteğine ihtiyaç duyulduğunu belirten İSO Genel Sekreteri Melek Us, yapılacak yatırımlarla sanayi ve konutlarda kullanılan elektriğin yüzde 15 ile 30 arasında azaltılabileceğini kaydetti. Us, enerji verimliliğinin önemli bir rekabet unsuru olduğunu ve milli bir mesele olarak ele alınması gerektiğini belirtti.

      Enerji verimliliği konusunda ilgi ve bilgi eksikliğini gidermek için İstanbul Enerji Verimliliği Merkezi’ni kurduklarını anlatan İSO Genel Sekreteri Us, enerji tasarrufu yatırımlarının 5. bölge teşvik kapsamına alınmasının önemli bir adım olduğunu ifade etti. Melek Us, 5. bölge teşvik kapsamına alınmak için gereken şartların değiştirilerek; Tüm tesisin enerji yoğunluğunun azaltılması için konulan %20 oranının daha gerçekçi bir orana çekilmesi ve tüm tesis bazında bir oran vermek yerine, tesis bünyesinde proje bazlı yapılacak enerji verimliliği çalışmaları için bir oran verilmesi gerektiğini söyledi.

      İSO Genel Sekreteri Us, Verimlilik Artırıcı Projeler (VAP) ve Gönüllü Anlaşmalar’ın da bütün sanayicilerimiz tarafından başvurulabilir noktaya getirilmesi gerektiğini belirterek “Son 6 yıldaki toplam VAP başvurusu sayısının 170, Gönüllü Anlaşma başvurusunun ise sadece 25 olması, bu desteklere başvuru şartlarının çekici olmadığının göstergesidir. Ayrıca, başvurulara bakıldığında, hep büyük sanayi kuruluşlarının bu desteklere başvuruyor olması, büyük çoğunluğu KOBİ olan üye sanayicilerimizi bu teşvik mekanizmalarının dışında bıraktığını gösteriyor. Bu nedenle, bu teşviklere başvurmak için gereken şartlardan biri olan yıllık toplam enerji tüketiminin 1.000 TEP olması şartının, 500 TEP olarak değiştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

      Toplantıda “Verimlilik Artırıcı Proje Desteği & Gönüllü Anlaşmalar” başlığında bir sunum yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu “Bugüne kadar hep kaç watt’lık yatırım yapıldığını konuştuk. Ama artık negatif watt kavramını geliştirdik yani önemli olan artık bir yatırımın ne kadar enerji tasarrufu sağladığıdır” dedi. Çalıkoğlu küresel ölçekte tasarruf edilen enerji miktarının kullanılan enerjiye yaklaştığını söyleyerek Türkiye’de son dönemde konut ve hizmetlerin enerji kullanımının sanayiyi geride bıraktığını ifade etti.

      Sunumların ardından “Enerji verimliliğinde neden istediğimiz noktada değiliz? Devlet destekleri enerji verimliliği için çözüm olabilir mi? Alternatif finansman sistemleri ülkemizde nasıl uygulanmalıdır?” başlıklı bir tartışma oturumu yapıldı. Moderatörlüğünü İTÜ Enerji Enstitüsü Enerji Planlaması ve Yönetimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sermin Onaygil’in yaptığı oturumda enerji verimliliği konusunda atılacak adımlar interaktif bir ortamda masaya yatırıldı.

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ