5 milyar atık ekmek plastiğe dönüşüyor

    5 milyar atık ekmek plastiğe dönüşüyor
      Poex

      Plastic Move sadece Türkiye’de bir yılda çöpe giden 5 milyar atık ekmekten biyoplastik/plastik katkı hammaddelerini üreten bir biyoteknoloji girişimi.

      TÜSİAD Bu Gençlikte İş Var! 2020 finalistleri arasında yer alan Plastic Move’un Kurucu Ortağı Büşra Köksal, “Plastik üretici ve tüketicilerin kullandıkları plastik hammaddesini Plastic Move ürünü ile şimdilik yüzde 20 oranına kadar azaltıyoruz. Girişimimiz kurumsal şirketleri Avrupa Yeşil Mutabakatında yer alan karbon vergisi gibi regülasyonlara hazırlıklı kılmayı ve aynı zamanda bilinçlenen toplum ve bununla birlikte müşterilerinden gelen olumlu ilginin de artmasını hedefliyor” diyor.

      Büşra Köksal, İstanbul Üniversitesi, Fizik Bölümü’nde okuyor ve ekipte stratejik planlama ve yatırımcı/partner iletişiminden sorumlu. Diğer kurucu ortak olan Mert Sugür ise İstanbul Teknik Üniversitesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği mezunu. Sugür, ürün geliştirme ve müşteri iletişiminden sorumlu. Ekibimizin diğer üyeleri Zeynep Özdener Ar-Ge’den, Merve Arıkan iş geliştirmeden, Eslem Güler ise operasyondan sorumlu. Ekip dışında, kurulan “Plastic Move Komünitesi” ise, bilinçlendirme çalışması yapan temsilcilerden oluşuyor.

      Büşra Köksal, girişimciliği “etki potansiyeli yüksek bir güç” olarak tanımlıyor ve Plastic Move’un yola çıkış hikayesini şöyle anlatıyor: “Pandemi dönemi bizlere dünya çapında yaşanan bir krizin ne kadar korkunç sonuçlar yaratabileceğini gösterdi. İklim krizi de pandemi gibi tahmin ettiğimiz veya edemediğimiz büyük krizleri beraberinde getirebilir. İklim krizinin pandemide olduğu gibi ‘aşı’ ya benzer kısa süreli çözümleri ne yazık ki olamaz. İklim krizinin çözümüne yönelik bir adım atmamız gerektiğini düşündük.”

      Nişastayı mısır yerine, ekmekten alıyoruz

      “Örneğin plastik problemini çözecek olan tek şey regülasyonlar veya biyoplastikler değil. Şirketler bu konuda çözüm yolu arayışında ve bu nedenle de biyoplastik sektörüne yöneliyorlar. Bununla birlikte günümüzde biyoplastikler için mısır tarımı yapmak gerekiyor. Mısır tarımı yapmak gıda, petrol, su gibi beraberinde birçok kaynağı da tüketiyor. Sürdürülebilir olmayan bir modelle ortaya metan gazı salımı yapan bir ürün çıkartmak, bu probleme bir çözüm olamaz. Girişimimizin çıkış noktası ise tam da bu çelişkiyi görmemizle oluştu. Biyoplastik üretmek için kullanılan nişastayı, mısır tarımı yapmak yerine atık ekmeklerin içerisinden alarak, sürdürülebilir bir modelle üretimimizi yapıyor, aynı zamanda döngüsel ekonomiye katkı sağlıyoruz.”

      Social Impact Award Türkiye kazananı olduk

      ‘TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var’ süreci bize yepyeni kapılar açtı. Yarı finalde eşleştiğimiz rehberimiz Keyan Zülfikari ve KTM Kimyevi Maddeler sayesinde ilk endüstriyel üretimimizi gerçekleştirme ve testlerimizi yapma fırsatı bulduk. Onların desteği olmasaydı ürün üretimimiz için vakit kaybedebilir ve pazar hakkında bu kadar ayrıntılı bilgiye sahip olamazdık. BASF Türkiye CEO’su Rami Atikoğlu ile TÜSİAD sayesinde tanıştık ve ondan mentorluk alma fırsatımız oldu. Hala da almaya devam ediyoruz. TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! Çalışma Grubu Başkanı Dr. İzel Levi Coşkun ve TÜSİAD Girişimcilik Direktörü Seda Köknel her daim bizlere mentorluk ve destek için yanımızdalardı. Programın yanı sıra, bu süreçte Ünlü&Co Kadın Girişimciler Akademisi’nden ve İş Bankasının yürüttüğü Workup programından destek aldık. Aldığımız desteklerle girişimimizi geliştiriyoruz ve daha emin adımlarla ilerliyoruz. Geçtiğimiz günlerde ise girişimimiz Social Impact Avvard (Sosyal Etki Ödülü) Türkiye kazananı oldu ve bu program kapsamında Türkiye’yi globalde Plastic Move ile temsil edeceğiz.”

      Kaynak: Dünya

       

      Sektörden gelişmeleri takip etmek için bu bağlantıyı takip ederek yalnızca yöneticiler tarafından mesaj gönderilebilen WhatsApp grubumuza katılabilirsiniz: https://chat.whatsapp.com/49jJ8XuxSSWK32KkAWiRJ7

      Sitemizde yer alan haberlerle ilgili detaylı bilgi ve sorularınız için destek@plastonline.com üzerinden veya takip eden WhatsApp bağlantısı üzerinden sorularınızı yöneltebilirsiniz; api.whatsapp.com/send?phone=905544041381

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ