ASD/Sarıbekir: “Atık ithalatını 3-4 yıl içerisinde sıfıra indirmeliyiz”

    ASD/Sarıbekir: “Atık ithalatını 3-4 yıl içerisinde sıfıra indirmeliyiz”
      Poex

      Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, son günlerde gündeme gelen atık ithalatı ile ilgili net bir değerlendirmede bulundu: “Tıpkı Çin’in yaptığı gibi atıkların ithalatını kademeli olarak azaltıp, 3-4 yıl içinde sıfıra indirmeliyiz.”

      Türkiye’nin atık ithalatında Avrupa’nın ilk sırasında yer alması gündemdeki yerini koruyor. Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD), konuyla ilgili bir açıklamada bulundu. ASD Başkanı Zeki Sarıbekir, atık ithalatının 3-4 yıl içerisinde sıfıra indirilmesi gerektiğini söyledi. Zeki Sarıbekir’e göre geri dönüşüm sektörünün geliştirilmesi için bu konuda herkesin bilinçlenmesi gerekiyor. Atıklar kaynağında ayrı biriktirilerek ve yerel yönetimler tarafından ayrı ayrı toplanarak kaliteli geri dönüşüm sağlanabilir.

       

      “Sürdürülebilir kalkınma hedefleri, döngüsel ekonomi ve yeşil mutabakat ana gündemimiz”

      Atıkların yerel yönetimler denetiminde ayrı ayrı toplanması gerektiğini ifade eden ASD Başkanı Zeki Sarıbekir konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Sürdürülebilir kalkınma hedefleri, döngüsel ekonomi ve yeşil mutabakat konuları ana gündemimiz olmalı. Türkiye’nin itibarı için bu konular büyük önem taşıyor. Sürdürebilir kalkınma hedefleri kapsamında bizim için en önemli olan nokta ‘Sorumlu tüketim ve üretim’ konusu. Ülke olarak üretim ve tüketim döngüsünde bu çerçevede yol almalıyız. Türkiye, AB ülkelerin atıklarını en fazla ithal eden ülke olamaz, olmamalı. Karbon ayak izi, döngüsel ekonomi ve yeşil mutabakat yeni dünya düzeninde belirleyici unsurlar olacak. İhracat, üretim ve istihdam odaklı çalışan ambalaj sektörü olarak bu duruma şiddetle karşı çıkıyoruz. Bu durum, Türkiye’nin toplam ihracatını da olumsuz etkileyebilir. ” ifadelerini kullandı.

      Avrupa’ya ihracatta kilit nokta: Yeşil Mutabakat

      Ambalaj üretiminde ‘Sürdürülebilirlik’ ve ‘Çevre’ faktörlerinin belirleyici olduğunun altını çizen Zeki Sarıbekir şu ifadelerde bulundu: “Ülke ekonomisine ve çevreye katkıda bulunmak için ambalajın geri dönüşümü oldukça önemli. Ambalajlar çöp değildir, aksine ekonomi yaratan malzemelerdir. Üretimimizde girdi olan geri dönüştürülmüş plastiği de ithal ediyoruz. Ülkemizin geri dönüşüm altyapısını kuvvetlendirerek söz konusu ithalatı zaman içerisinde sıfıra indirmeliyiz. Kendi atıklarımızın dönüştürülmesi ekonomimize büyük katkı sağlar. Diğer yandan sürdürülebilir bir çevre için Avrupa Yeşil Mutabakatı (European Green Deal), Döngüsel Ekonomi ve Geri Dönüşüm vizyonunu gündemimizde tutuyoruz. Avrupa Birliği de 2050’de iklim nötr hedefi çerçevesinde Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı kademeli olarak hayata geçirmeyi hedefliyor. ASD olarak bizler de karbonsuz ekonomiye geçiş sürecini yakından takip edecek, üzerimize düşenleri yerine getirerek elimizden gelen desteği önümüzdeki dönemde de sektörümüze sunmayı sürdüreceğiz.”

       

      Sektörden gelişmeleri takip etmek için bu bağlantıyı takip ederek yalnızca yöneticiler tarafından mesaj gönderilebilen WhatsApp grubumuza katılabilirsiniz: https://chat.whatsapp.com/49jJ8XuxSSWK32KkAWiRJ7

      Sitemizde yer alan haberlerle ilgili detaylı bilgi ve sorularınız için destek@plastonline.com üzerinden veya takip eden WhatsApp bağlantısı üzerinden sorularınızı yöneltebilirsiniz; api.whatsapp.com/send?phone=905544041381

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ