Burkasan, endüstri 4.0’ı geri dönüşümde uyguluyor

Burkasan, endüstri 4.0’ı geri dönüşümde uyguluyor
Poex

Öncelikli yatırım kapsamına alınan geri dönüşüm sektörü 5 milyon TL ve üzeri bütçeli yatırımlarda 5’inci bölge teşviklerinden yararlanma imkanına sahip oldu. Bu kapsamda sektördeki ilk yatırım Burkasan’dan geldi. Yaklaşık 50 milyon liralık yatırım bütçesiyle yüksek teknolojili ayrıştırma, kırma ve yıkama hatlarıyla Endüstri 4.0 devrimini yakalamayı hedefleyen tesis 2019 yılı sonunda devreye alındı.

Atık plastikten orijinale eşdeğer hammadde üretiminin gerçekleştiği tesiste 100 kişi istihdam ediliyor.

Son beş yılda atık yönetimi sektörüne 120 milyon liralık yatırım yaptıklarından bahseden Burkasan Atık Yönetimi Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Kılıç, yeni yatırımla tüm tesislerinde aylık 15 bin ton atığı işleyebilecek kapasiteye ulaşıldığını belirtti.

Türkiye’nin atık karakteristiği baz alındı

Bursa Kestel’de 15 bin metrekarelik yeni tesisin geri dönüşüm sektörünün 2018’de öncelikli yatınm başlığına dahil edilmesinin ardından bu kapsamda teşvik belgesi alan ilk yatırımı olduğuna değinen Kılıç, “Yeni tesisimizde Türkiye’nin atık karakteristiği ve sektördeki gelişmeleri göz önünde bulundurduk. Modem, teknolojik, yüksek kapasiteli ve gerçek anlamda ülkemizin sıfır atık projesine hizmet eden bir tesis oldu. Aynı zamanda 2021 yılında başlayacak zorunlu depozito uygulamasıyla dünyadaki diğer örneklerinde olduğu gibi ülkemizde de atık toplama oranlarının hızlıca artış göstereceğini hesaba katarsak, bu yöntemle toplanacak içecek ambalajları yüksek kapasitelerle ayrıştıracak ve geri dönüştürecek tesis yatırımlarına ihtiyaç duyacağımız aşikar. Dolayısıyla bu teknolojik tesis, depozito sisteminin gereksinimlerini karşılamak için de dizayn edildi” dedi.

İlave yatırımla PET’i de granül olarak elde edecek

Kılıç; “Halihazırda granül olarak yüksek yoğunluklu polietilen ve PET flake üretiyoruz. Ancak hedefimiz 2020 yılının ikinci yarısı itibariyle yapacağımız ilave yatınmla PET’i granül olarak elde etmek. Orta vadede ise ‘şişeden şişeye’ geri kazanım statüsüne ulaşmayı istiyoruz. Türk Gıda Kodeksi’nin onaylaması halinde içecek sektöründe değerlendirilebilecek. PET şişe imalatına hammadde üretmeyi de hedefliyoruz” ifadesini kullandı.

Dünya

 

Sektörden gelişmeleri takip etmek için bu bağlantıyı takip ederek yalnızca yöneticiler tarafından mesaj gönderilebilen WhatsApp grubumuza katılabilirsiniz: https://chat.whatsapp.com/49jJ8XuxSSWK32KkAWiRJ7

Sitemizde yer alan haberlerle ilgili detaylı bilgi ve sorularınız için destek@plastonline.com üzerinden veya takip eden WhatsApp bağlantısı üzerinden sorularınızı yöneltebilirsiniz; api.whatsapp.com/send?phone=905544041381

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ