Dünya mutfağının yüzde 17’si Türk menşeili plastiklerden
Günümüzde Dünya ev ve mutfak eşyaları pazarının büyük bölümünü Avrupa ülkeleri oluşturmakta. İkinci büyük pazar Amerika ve ardından Ortadoğu, Asya, Latin Amerika ve Afrika birbirlerine yakın küçük payları paylaşıyor. Küresel piyasalardan her geçen gün daha fazla pay almayı hedefleyen Türk ev ve mutfak eşyaları sektörü Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği’nin (EVSİD) çalışmaları ile ihracatını artırıyor.
Dünya ithalatına paralel bir şekilde Avrupa’nın ihracatta en büyük payı aldığı Türkiye ev ve mutfak eşyaları ihracatı ikinci büyük pazar olan Amerika’daki henüz çok düşük. Dünya ithalatından yüzde 4,6 pay alan Latin Amerika pazarının Türkiye’nin ihracatında yüzde 1,9’luk pazara sahip olması, buna karşın Dünya ithalatının tek başına yüzde 23,4’üne sahip olan Amerika’ya ihracatımızın neredeyse Latin Amerika ile benzer şekilde yüzde 2,1’lik pay alması üzerinde düşünülmesi gereğini ve Amerika pazarına yönelik farklı stratejiler ortaya koyulması gerektiğine işaret ediyor.
EVSİD’in hazırladığı Ev ve Mutfak Eşyaları Sektör İhracatının Değerlendirilmesi raporunda öne çıkan bazı başlıklar şöyle;
Türkiye’den mal alımlarında elektrikli ürünler yüzde 39 gibi büyük bir orana sahipken bunu yüzde 28 ile metalik ürünler, yüzde 19 ile plastik ev ve mutfak eşyaları izliyor.
2010-2019 dönemi ihracatı incelendiğinde 2019 ihracat rakamlarının hem değer hem miktar bazında 2014 rakamlarının altında seyretmesi sektörün istenilen ölçütte olmadığını gösteriyor.
Öte yandan, 2019 ihracatının 2014 dışında en yüksek ihracatımıza tanıklık etmesi de sevindirici bir gelişme.
2014 – 2016 dönemi iniş sonrası son 3 yılda sürekli ihracatımızın artması ileriye yönelik umut vermektedir.
Aynı grafik 2020 rakamları ile incelendiğinde ilk 6 aylık verilere göre pandemi etkisi ile ihracatımızın kümülatifte yüzde 15 düştüğü gözlenmekte.
Haziran ayında yaşanan ihracat artışının devam edebilmesi için Temmuz ayı ihracatının 211 milyon doların üzerinde bir performans göstermesi durumunda Şubat ve Mart ayı ihracatlarına eş bir seviye olarak öne çıkacak.
Katma değeri artıramıyoruz
Son 10 yılda ihracatımızın en fazla olduğu 2014 yılında birim kg değerimizin en yüksek seviyeye ulaştığını görmekteyiz Bununla birlikte ne yazık ki 3,6 dolar/kg değerini 10 yıldır aşamıyoruz ve rakip ülkelerden İtalya’nın 7,10 dolar/kg, Polonya’nın ise 5,15 dolar/kg dolayındaki performansına göre hala çok gerideyiz.
İhracat birim kg değerlerimizi ilk 10 pazarımız için incelediğimizde en büyük 3. pazarımız olan Mısır’ın aynı zamanda ihracat birim kg değerimizin en yüksek olduğu ülke konumunda olduğunu görebiliyoruz. İlginç olan nokta, ilk 10 pazarımıza yaptığımız ihracatlarda birim kg değerimiz 3,14 dolar/kg olan ortalama değerin üzerinde. Yani bu 7 ülkeye ortalamanın üzerinde birim değerde ürün satmayı başarmışız. İsrail, Irak ve İspanya’nın Türkiye’den ucuz ürünler aldığı gözlemleniyor. Oysa İsrail’in sektör ortalama ithalatı yani tüm diğer ülkelerden ithalatı ortalamada 4,78 dolar/kg, İspanya’nın ise 4,84 dolar/kg.
Bu verileri, yeni pazarlar bulmamız önemli ama ihracatımızı arttırabilmek için aynı zamanda var olan pazarlarda da derinleşmemiz gerekiyor şeklinde okuyabiliriz.
Alt ürün grupları bazında ihracatın son 6 aylık dönemini incelediğimizde tüm ürün gruplarında ihracatın sektör ihracatına paralel bir seyir izlediğini, turizmdeki problemlere bağlı olarak HoReCa sektörüne en çok servis veren cam ve seramik ürün grubunda pandeminin etkisinin daha çok olduğunu görüyoruz.
Ocak-Mart dönemine baktığımızda Amerika ile Türkiye ihracatı en az düşen 2. ülke oldu. Bunun en büyük nedeni Avrupa’nın pandemi sürecine daha erken girmesi ve muhtemelen Amerika’nın Avrupa’dan geç girmesi olarak açıklanabilir. Ancak açık olan bir şey var ki Ocak-Mart verilerine göre Türkiye göreceli olarak pandemi sürecinden Avrupalı rakiplerine göre daha az etkilendi.
Ocak-Nisan dönemi verilerini açıklayan Almanya hızlıca toparlanırken, Fransa’nın ihracatındaki düşüşün hızlandığını söyleyebiliriz.
Sektörden gelişmeleri takip etmek için bu bağlantıyı takip ederek yalnızca yöneticiler tarafından mesaj gönderilebilen WhatsApp grubumuza katılabilirsiniz: https://chat.whatsapp.com/49jJ8XuxSSWK32KkAWiRJ7
Sitemizde yer alan haberlerle ilgili detaylı bilgi ve sorularınız için destek@plastonline.com üzerinden veya takip eden WhatsApp bağlantısı üzerinden sorularınızı yöneltebilirsiniz; api.whatsapp.com/send?phone=905544041381