Ford Otosan’dan kendinden renkli plastik tampon

    Ford Otosan’dan kendinden renkli plastik tampon
      Poex

      Taşıt araçlarının estetiği en az güvenlik ve performansları kadar her geçen gün daha çok ön plana çıkıyor. Kendinden renkli, boyasız plastik parça üretim teknolojisini, ön tampon üretimi için devreye alan Ford Otosan söz konusu ürün geliştirme uygulaması ile bu teknolojiyi Avrupa’da kullanan ilk araç üreticisi oldu.

      Daha sürdürülebilir ve daha yalın teknikler üzerine yapılan araştırmalar neticesinde hammadde, kalıp çeliği, sıcak yolluk ve üretim teknolojilerini geliştirerek müşteri beklentilerini karşılayacak estetik ve fonksiyonlukta parçalar üretme çabasında bulunduklarını ifade eden Ford Otosan Satınalmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Senir, 1 yıl gibi kısa bir sürede plastik enjeksiyon kalıbından, boya proseslerine ihtiyaç duymadan, beyaz renkli araçlarda kullanılacak kendinden renkli tamponun deneme imalatını 2019 yılı sonunda gerçekleştirdiklerini ifade etti.

      Tüm boya proseslerinin ortadan kalkması ve kimyasal kullanımının sonlanmasıyla şirketin maliyet ve operasyonel kazançlarına fayda sağladığına dikkat çeken Senir, uygulamanın son kullanıcıya faydalarını şöyle anlattı: “Çoğumuzun başına gelen, aracımızı kaldırıma sürtünce tampon çizilmesi sonucu kalkan boyanın altındaki farklı renk astar ya da plastik, canımızı sıkan bir problem olmaktan çıkacak ve üstelik başımıza böyle bir durum geldiğinde tamire gerek kalmayacak. Çünkü çizilince çıkan alt katman da gövde ile aynı renk olacak. V36X Tampon Kalıpları ile plastik görsel parçalarda sıkça yaşanan pek çok farklı görsel sorunu da kalıba entegre çalışan ve enjeksiyon prosesi sırasında çözen bir sistemi de böylelikle ilk kez uygulamaya almış olduk. Kalıp içine gönderilen plastik malzeme farklı uzunluklardaki yolluklardan kalıp içine farklı zamanlarda basılarak en uygun şekilde kalıbın dolması sağlanmaya çalışılır. Fakat kalıp içine sıcak ve çok yüksek basınç ile giren malzeme donmaya başladıkça halen sıcak ve basınçlı olarak dolmaya diğer bir yolluktan devam eden malzeme ile çarpışarak çeşitli izler, çöküntüler veya çarpılmalar oluştururlar. Bu sorunların temel nedeni geleneksel kalıplardaki hidrolik sistem ile tahrik edilen yolluk sistemleridir. V36X ile bu yollukların açma kapama prosesini elektrikli, yani “servo” sistem ile yapılabilir hale getirdik. Böylece daha önce sadece açık-kapalı çalışan yolluklar kalıp içindeki basınca göre açık-kapalı dışında kısmi açık konumlarda da çalışmaya başladı. Kalıp içindeki basınç ve sıcaklık sensörleri ile sürekli ölçüm yaparak proses içindeki kontrol edilemeyen –Ford tabiri ile– “noise factor”lerin yarattığı etkiye göre kalıp proses içinde gerekli ayarları yaparak parçayı olması gereken basınç ile doldurmaya çalışmaktadır; eğer bu yeterli oranda sağlanamazsa parça işaretlenmektedir” açıklamasında bulundu.

      Söz konusu çalışmada Ford Otosan, Basell, Bohemia, FINKL, HRS ve tampon üreticisi Magna ile işbirliği içerisinde çalıştı.

       

      Sektörden gelişmeleri takip etmek için bu bağlantıyı takip ederek yalnızca yöneticiler tarafından mesaj gönderilebilen WhatsApp grubumuza katılabilirsiniz: https://chat.whatsapp.com/49jJ8XuxSSWK32KkAWiRJ7

      Sitemizde yer alan haberlerle ilgili detaylı bilgi ve sorularınız için destek@plastonline.com üzerinden veya takip eden WhatsApp bağlantısı üzerinden sorularınızı yöneltebilirsiniz; api.whatsapp.com/send?phone=905544041381

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ