İran’ın petrokimyasal ihracatında %26 artış

    İran’ın petrokimyasal ihracatında %26 artış
      Poex

      İran’ın Ulusal Petrokimya Şirketi (NPC) koordinasyon ve denetim yöneticisi, NPC’nin ihracat hacmini geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %26 oranında artırdığını söyledi. Ali Mohammad Bosaqzadeh, “Petrokimya komplekslerinin ürünlerinin %60’ından fazlası ihraç ediliyor.” dedi.

      Bosaqzadeh, Şubat 2016 itibariyle 43 milyon tondan fazla petrokimyasal üretildiğini ve içinde bulunduğumuz İran yılının sonu itibarıyla (19 Mart 2016) üretimin 46 milyon tona çıkarılmasının planlandığını ifade etti. Nominal üretim kapasitesinin %79’u aştığını vurgulayan Bosaqzadeh, kapasitenin geçtiğimiz yıla göre %6 büyüme kaydetmesinin öngörüldüğünü; fakat ihtiyaç duyulan yatırım yapılmadığı sürece bu iddialı hedefe ulaşılamayacağını belirtti.

      Bosaqzadeh, “Yakın gelecekte ihracatta rekabetçiliği artırmak için petrokimya birimlerine daha iyi lojistik imkanlar sağlamak amacıyla nakliye şirketleriyle sürmekte olan müzakereler sonucunda, petrokimyasal ürünlerin ihracat maliyetinin düşmesi bekleniyor.” dedi.

      2016 yılında NPC’nin üretimini artırma planları hakkında sorulan soru üzerine, yetkili, Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın yürürlüğe girmesinin ardından, petrokimyasal ürün ve malzemeleri ithalatının kolaylaşacağını ve dolayısıyla üretimde kayda değer bir artış gerçekleşmesinin beklendiğini ifade etti. Geçtiğimiz dönemlerde petrokimyasal ürünlerin çeşitli kuruluşlar vasıtasıyla dolaylı olarak satışa sunulduğunu vurgulayan Bosaqzadeh, “Yaptırımlardan sonraki dönemde döviz transfer ücretleri azalacak. Gelir, modern üretim teknolojilerinin daha makul fiyatlardan satın alınmasına harcanabilecek ve yerli işletmeler hedef ülkelere ihracat yapabilmek için üretimlerini artırmada daha hevesli olacak.” dedi.

      NPC’nin raporuna göre, İran, 6. Beş Yıllık Kalkınma Planı (2016-21) kapsamında, 61 milyar dolar değerinde 93 milyon ton petrokimyasal satmayı hedefliyor. Plana göre, 37 milyar dolar değerindeki petrokimyasal projeleri, yerli ve yabancı yatırımcılara teklif ediliyor.

      Petrokimyasal ürünlerin ham petrolün ardından İran’ın 2. en büyük gelir kaynağı olmasına karşın, yetkililer, İran’ın petrokimyasal ürünlerden petrolden kazandığından daha fazla kazanabileceğini ifade ediyor.

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ