İSO’dan plastik sanayicilerine çözüm odaklı seminer

    İSO’dan plastik sanayicilerine çözüm odaklı seminer
      Poex
      İstanbul Sanayi Odası organizasyonunda düzenlenen toplantıda sorunlarını kamu otoritelerine aktarma imkanı bulan plastik sanayicileri, Türkiye’de yeni petrokimya yatırımları yapılmadığına dikkat çekerken özellikle ithalatta yaşanılan gümrük ve mevzuat kaynaklı sorunların çözümü için destek istedi.
      Oturum başkanlığını İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nahit Kemalbay’ın yaptığı toplantıda plastik sektörüne yönelik tanıtım ve bilgilendirmeleri İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyeleri Mustafa Tacir ve Ömer Karadeniz yaparken, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz de plastik sektörünün dış ticaret rakamlarını içeren bir sunum gerçekleştirdi.

      Plastik hammaddesinde yüzde 85 oranında ithalata bağımlı bir sektörün değerlendirildiğini hatırlatan İSO Meclis Üyesi Mustafa Tacir “Mevzuatlarla ilgili sorunlarımız var. Pazar bu kadar büyük olmasına rağmen neden yabancı üreticiler Türkiye’ye rağbet göstermiyor, bunu düşünmemiz lazım. Plastik sanayi çevre coğrafyalarda çok gelişti. Petrol kaynaklarına yakın bir coğrafyada olmamıza rağmen bu jeoekonomik avantajı iyi kullanamıyoruz” dedi.

      Türkiye’de daha fazla üretim yapacak firmaların önünün açılması gerekliliğine dikkat çeken Tacir, Türkiye’de transit liman eksikliğini çekiyoruz. Ayrıca liman hizmetlerinin standartize edilmesi gerekiyor. Her limanda farklı fiyat uygulaması var. Hammadde tedariğinde Dünyada örnek uygulamaları bulunan global satınalma stratejisi Türkiye plastik sektörü için de uygulanabilir.” dedi.

      Mustafa Tacir devletin uyguladığı referans fiyat uygulamalarına karşı da tereddütlerimiz var. Gümrük Vergisi uygulamasında alçak yoğunluklu polietilen hammaddesi için Gümrük Vergisi brüt ağırlık üzerinden hesaplanırken, polipropilende net ağırlık esas alınıyor, dedi.

      İSO Meclis Üyesi Ömer Karadeniz ise Türkiye’nin plastik mamulde 1.8 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğine dikkat çekerken; “ülkemizin 2023 hedefleri arasında 1,5 dolarlar seviyesinde olan kilogram başı ihracat rakamını 3 dolara çıkarmak yer alıyordu, Türk plastik sektörü bu rakamı 2014 yılında geçmiş durumda. Yani sektör bu alanda 2023 hedeflerine ulaşmış durumda” dedi.

      2023 için tüm sektörlerin önünde gerçekleşmesi gereken bir hedef var, bu hedefi gerçekleştirmek için sanayicilerimizin önüne çıkan taşların ilgili otoriteler tarafından bir an önce kaldırılması ve ihracatın cezalandırılmak yerine ödüllendirilmesi gerekmektedir“ dedi. Karadeniz, “Dahilde işleme izin belgesi özel şartlar kısmına ilave olan 117. madde ile yapılan bu değişiklik ile kimya sektörü içerisinde en fazla ihracat payına sahip olan plastik sektörünün ihracat performansını artırmak yerine önüne bir engel daha çıkarmaktadır. Bu ilave maddenin kaldırılması gerekmektedir.” ifadesini kullandı.

      Plastik sektörünün 2014 yılında yüzde 9,1 artışla 5,73 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini ifade eden İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Murat Akyüz, 2014 yılında plastik hammadde ihracatımız 1,12 milyar dolarken, ithalatımız 11,03 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade ederken, ülkemizin petrol kaynaklarına uzaklığından yeni petrokimya tesisi kurmanın karlılık getirmeyeceği düşüncesi ile yeni petrokimya yatırımlarını önümüzdeki yıllarda görmemiz mümkün görünmüyor. Bu sebeple hammaddedeki dış ticaret açığımızın gün geçtikçe artması kaçınılamaz açıklamasında bulundu.

      Akyüz, “Yerli üreticilerin korunmasını biz de destekliyoruz ancak bunun plastik üreticilerine karşı ithalatta getirilen ek yükümlülükler çıkartılması ile uygulanması yanlış. Her plastik farklı nitelikte ve plastiğin adına bakarak mevzuat oluşturmak plastik sanayimize zarar veriyor” dedi.

      Toplantıda başta Ekonomi Bakanlığı tarafından 17 Şubat ve 4 Mart 2015 tarihlerinde yayınlanan Ürün Güvenliği ve Denetimi Tebliği’nin oluşturduğu olumsuz etkilerin yanı sıra Dahilde İşleme Rejimi’nin özel şartlar kısmına ilave edilen 117. maddenin getirdikleri olmak üzere plastik sektörünün mevzuatlar ve uygulamalarda yaşadığı sorunlar geniş yer tuttu. Dile getirilen sorunlar karşısında bakanlık yetkilileri sanayicinin yanında olduklarının mesajını verdi.

      Son zamanlarda uygulanan sıkı gümrük politikalarının ve gözetim belgesinde yaşanan sorunlar konusunda bilgi aktaran Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gümüş, gümrüklerdeki analizlerin amacının malların gümrük tarifesine göre belirlenmesi için yapıldığını kaydetti.

      Kimya Sektörü ve Dahilde İşleme Rejimi (DİR) hakkında bilgi veren Ekonomi Bakanlığı, İhracat Genel Müdürlüğü Kimya Ürünleri İhracat Daire Başkanı Recep Aslan dahilde işleme rejimi ile yüzde 46 oranında ihracat yapıldığını ve bu kapsamda ithalatın da yaklaşık yüzde 13’e tekabül ettiğini belirtti. DİR’in uygulama nedenlerinin hammadde yetersizliği, rekabet gücü eksikliği, üretim yetersizliği, ileri teknoloji eksikliği, Ar-Ge faaliyetlerinin düşüklüğü, çok uluslu şirketlerin Türkiye’deki yatırımları olduğunu belirten Aslan, DİR’in ithalata dayalı üretimin sebebi değil sonucu olduğunun altını çizdi.

      Ekonomi Bakanlığı, İthalat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ayşegül Atay plastik hammadde ve mamulleri ithalatı, askıya alma sistemi ve ticaret politikası savunma araçları hakkında bilgi verdi. 2015 yılı ithalat rejimi çalışmaları kapsamında plastik mamullerini de içeren çok sayıda ürünün gümrük vergilerinin indirilmesi ve yükseltilmesine ilişkin talepler iletildiğini belirten Atay Türkiye’nin Gümrük Birliği uygulamaları kapsamında AB’den bağımsız olarak gümrük vergisi indirimi yapılması imkanı bulunmadığını aktardı.

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ