İspanyol araştırmacılardan kimyasal geri dönüşüm çalışması

    İspanyol araştırmacılardan kimyasal geri dönüşüm çalışması
      Poex

      İspanyol plastik araştırma merkezi AIMPLAS, yüksek düzeyde bozulmuş, kirletici maddeler içeren veya farklı yollarla geri kazanılamayacak plastik atıkları yeniden kazanmak için kimyasal geri dönüşümde Ar-Ge çalışmalarına başladı.

      Plastik atıkların kimyasal geri dönüşümü, gıda teması gibi özel uygulamalar için ve mekanik geri dönüşümün mümkün olmadığı durumlarda, geri dönüştürülmüş malzemenin kalitesini artırmak için mekanik geri dönüşüme alternatif olarak kullanılmakta. Böylece atıklar geri kazanılabilmekte ve yakılarak yüksek katma değerli yeni hammaddelere dönüştürülebilmektedir. Günümüzde bu çözüm, atıkların hammadde olarak kullanılmasını teşvik etmek için döngüsel ekonomi stratejisiyle uyumlu bir yenilik olarak ortaya çıkmakta.

      AIMPLAS, atığın özelliklerine ve elde edilecek ürünlere bağlı olarak farklı kimyasal geri dönüşüm teknolojileri ile kullanmaktadır. Bunlar termal bozunma, piroliz, solvoliz, enzimatik / biyolojik bozunma yöntemleridir.

      Piroliz, polimeri monomerlere ve kimya endüstrisi için ihtiyaç duyulan diğer maddelere ayırarak plastik karışımların ve yüksek oranda bozulmuş atıkların geri kazanımını optimize etmeyi ve bu malzemeleri tekrar üretim sürecine sokmayı mümkün kılan termal bir parçalama yöntemidir. Bu haber AIMPLAS kaynaklarından plastonline editörleri tarafından çevrilmiştir. Öte yandan, proses sıfır enerji dengesine sahip olup reaktör, prosesin kendisi tarafından üretilen gazlarla ısıtılabilir ve çalışmaya devam edebilir. Bugüne kadar endüstriyel düzeyde en gelişmiş süreç olarak öne çıkmaktadır.

      Solvoliz ise, polimer üretmek için ters tepkimeyi gerçekleştirmek için çözücülerin, sıcaklığın ve basıncın kullanılmasını içerir. Kullanılan çözücüye (metanol, etilen glikol veya su) bağlı olarak, polimer zincir kesilmesi için kullanılan kimyasal maddeye bağlı olarak farklı monomerler veya oligomerler elde edilir.

      Enzimatik / biyolojik bozunmada ise polimerler, monomerler ve endüstri için ilgi çekici diğer maddeler gibi daha küçük parçalara bölünür. Bu bozunma mikroorganizmalar veya salgılanan enzimler tarafından gerçekleştirilir. Bozunma ürünleri olarak elde edilen monomerler geri kazanılabilir ve yeni ürünler yapmak için kullanılabilir. Bu yenilikçi teknoloji hem biyoplastiklere hem de geleneksel plastiklere uygulanabilir ve ayrıca biyoremediasyonda da kullanılabilmektedir.

       

      Sektörden gelişmeleri takip etmek için bu bağlantıyı takip ederek yalnızca yöneticiler tarafından mesaj gönderilebilen WhatsApp grubumuza katılabilirsiniz: https://chat.whatsapp.com/49jJ8XuxSSWK32KkAWiRJ7

      Sitemizde yer alan haberlerle ilgili detaylı bilgi ve sorularınız için destek@plastonline.com üzerinden veya takip eden WhatsApp bağlantısı üzerinden sorularınızı yöneltebilirsiniz; api.whatsapp.com/send?phone=905544041381

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ