Kasım ayında 800 milyon dolarlık plastik ihracatı

    Kasım ayında 800 milyon dolarlık plastik ihracatı
      Poex

      Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı kasım ayında geçen yıl aynı döneme göre yüzde 1,9 artışla 21,9 milyar dolar oldu. Kimya sektörü ise kasım ayında yüzde 8,3 artışla 2,6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Sektörün ilk 11 aylık ihracatı da yüzde 34 artarak 30 milyar doları aştı.

      Kimya sektörü kasım ayında en çok ihracat yapan ikinci sektör olurken, on bir aylık dönemde liderliğini korumaya devam ediyor. Ülke ihracatından aylık bazda yüzde 11,9 pay alan sektörün ihracatı geçen yıla göre yüzde 8,3 arttı ve 2,6 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi. Kimya sektörü, ilk on bir aylık dönemde gerçekleştirdiği 30,7 milyar dolarlık ihracat ile yüzde 34 büyüdü.

      Kimya sektörünün kasım ayı ihracat rakamlarını değerlendiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Kasım ayında sektör ihracatımız yüzde 8,3 artış ile 2,6 milyar dolar oldu. Ocak-Kasım döneminde ise ihracat artışı yüzde 34 oldu ve 30,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Ülkemiz üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 3,9 büyürken, çeyreklik bazda 0,1 daraldı. Büyümenin düşmesinde iç ve dış talepteki azalmayla birlikte sanayi üretiminde ve buna bağlı olarak ihracattaki artışın yavaşlamasının etkisi olduğunu düşünüyoruz. Ancak küresel gelişmelere baktığımızda resesyon beklentileri, durgunluk, enerji fiyatları, hammadde fiyatları gibi ihracatımızı ve büyümemizi olumsuz etkileyen birçok etken varken sınırlı olsa da ülkemizin ihracatının artmaya devam etmesi ve büyüme trendini sürdürmesini önemli buluyoruz. İKMİB olarak, kimya sektörümüzün ihracatının artmasına katkı sağlamak, üye firmalarımızın küresel pazardan alacakları payı artırmak, var olan pazarlarını genişletmek ve yeni pazarlar edinmek amacıyla kasım ayında Özbekistan ve Kenya’ya iki önemli sektörel ticaret heyeti gerçekleştirdik. Beautyworld ME, Medica ve Cosmoprof Asia fuar milli katılım organizasyonlarımızı ve ülkemizde düzenlenen Plast Eurasia İstanbul, Turkchem Eurasia 2022 gibi uluslararası fuarların alım heyetlerini gerçekleştirdik. Kimya sektörü olarak üretim ve ihracata daha fazla katkı sunmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Bu yılı 33 milyar dolar üzerinde yeni bir rekor ile tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

      Kasım ayında en fazla ihracat yapılan ülke Hollanda oldu

      Hollanda, Kasım ayında en çok ihracat yapılan ülke oldu. Kasım ayında Hollanda’yı takip eden ilk onda yer alan diğer ülkeler ise Rusya, Romanya, İspanya, ABD, Lübnan, Irak, İtalya, Almanya ve İngiltere oldu. Kasım ayında ilk 10 ülke arasında en çok artış yüzde 200,49 ile Rusya’ya oldu.

      Kasım ayında Hollanda’ya yapılan kimya ihracatı 213 milyon 521 bin dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıl aynı döneme kıyasla yüzde 39,50 arttı. Kasım ayında Hollanda’ya en çok ihraç edilen ilk beş ürün grubu sırasıyla “mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler”, “anorganik kimyasallar”, “plastikler ve mamulleri”, “uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun” ve “muhtelif kimyasal maddeler” oldu.

      2022 yılı Ocak-Kasım döneminde en çok kimya ihracatı yapılan ülkeler ise sırasıyla Hollanda, ABD, İtalya, Romanya, Lübnan, Rusya, Almanya, Güney Afrika, İspanya ve Irak olarak ilk onda yer aldı.

      Kasım ayında en çok “plastikler ve mamulleri” ihracatı gerçekleştirildi

      Kasım ayında kimyevi maddeler ve mamulleri ürün gruplarında plastikler ve mamulleri ihracatı, 797 milyon 207 bin dolarla kimya ihracatında ilk sırada yer aldı. İkinci sırada 618 milyon 368 bin dolarlık ihracatla mineral yakıtlar ve ürünler yer alırken, anorganik kimyasallar ihracatı 302 milyon 342 bin dolarla üçüncü sırada yer aldı. ‘Anorganik kimyasallar’ı takiben ilk onda yer alan diğer sektörler ise; ‘uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun’, ‘kauçuk, kauçuk eşya’, ‘eczacılık ürünleri’, ‘boya, vernik, mürekkep ve müstahzarları’, ‘muhtelif kimyasal maddeler’, ‘yıkama müstahzarları’ ve ‘organik kimyasallar’ oldu.

      Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Türkiye ekonomisi 2022 yılı üçüncü çeyrek büyüme verilerine ilişkin de bir değerlendirme yapan İKMİB Başkanı Adil Pelister şunları kaydetti: “Ülkemiz bu yıl ilk iki çeyrekte sırasıyla yüzde 7,5 ve yüzde 7,7 olarak güçlü bir büyüme göstermişti. Üçüncü çeyrekte ise yüzde 3,9 büyüdü. Sektörel büyümede üçüncü çeyrekte sanayide yıllık yüzde 0,3’lük bir artış söz konusu. Mal ve hizmet ihracatı üçüncü çeyrekte yüzde 12,6 arttı. Net ihracatın büyümeye katkısı ise 0,7 puan oldu. Rusya- Ukrayna krizi başta olmak üzere küresel ekonomik ve politik gelişmeler, enflasyon baskıları, enerji maliyetleri, kur ve parite dalgalanmaları gibi pek çok etken dolayısıyla üçüncü çeyrek ve dördündü çeyrekte büyümede gerileme bekleniyordu. Özellikle AB ve ABD tarafındaki resesyon sinyalleri son çeyrekte daha belirgin hale gelmeye başladı. Bu durumun ihracatımıza yansımalarını bazı hammadde ve yarı mamul verdiğimiz diğer sektörlerde görmeye başladık. Kimya sektörümüz ise en çok ihracat gerçekleştiren birinci sektör olarak yükseliş performansını sürdürdü. Kimya sektörümüz üçüncü çeyrekte 2021 yılı üçüncü çeyreğine göre yaklaşık yüzde 40 büyüdü ve 8,76 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu yılın ikinci çeyreğine göre ise ihracatta yüzde 5 azalma söz konusu. Ülkemizin yıl sonu büyüme beklentisi ise uluslararası kuruluşlar tarafından yukarı yönlü revize edildi ve yüzde 5’in üzerinde büyüme bekleniyor. Biz de ihracatta kimya sektörümüzün yılı yıllık bazda yüzde 30’a yakın büyüme ile kapatmasını bekliyoruz” dedi.

      Görsel Kaynak: Dioki

       

      Sektörden gelişmeleri takip etmek için bu bağlantıyı takip ederek yalnızca yöneticiler tarafından mesaj gönderilebilen Telegram grubumuza katılabilirsiniz: https://t.me/plastonline

      Sitemizde yer alan haberlerle ilgili detaylı bilgi ve sorularınız için destek@plastonline.com üzerinden veya takip eden WhatsApp bağlantısı üzerinden sorularınızı yöneltebilirsiniz; api.whatsapp.com/send?phone=905544041381

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ