İKMİB / Adil Pelister: “Ceyhan Polipropilen Üretim A.Ş. yılda 450 bin ton PP üretecek”

    İKMİB / Adil Pelister: “Ceyhan Polipropilen Üretim A.Ş. yılda 450 bin ton PP üretecek”
      Poex

      Adana ilinde yapılacak olan polipropilen üretim tesisi yatırımına proje bazlı devlet yardımı verilmesine ilişkin karar Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yürürlüğe girdi. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Ceyhan Polipropilen A.Ş.’nin, Adana’daki polipropilen üretim tesisi projesi, devlet yardımı almaya hak kazandı. Petrokimya alanında faaliyet gösterecek bu büyük yatırımın devletimiz tarafından desteklenmesi sektörümüz adına çok sevindirici bir haber. Önümüzdeki süreçte kimya sektörümüzde büyük ölçekli yatırımların artmasını bekliyoruz” dedi.

      İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, 4 Eylül 2019 tarihinde Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle karara bağlanan ve 5 Eylül 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan karara ilişkin yazılı değerlendirmede bulundu.

      Pelister, şunları söyledi: “Kimya sanayide en çok ihracat gerçekleştirilen alt sektörlerimizden plastik ve plastik mamullerinin hammadde tedariğinin yüzde 82’si yurtdışından sağlanıyor. Dolayısıyla kimya yatırımında birinci önceliğimizin petrokimya ve türevlerinin üretimi olması gerekiyor. İKMİB olarak, kimya sektörüne ilişkin bu konularla ilgili Bakanlıklarımızla istişarelerde bulunuyor, önerilerimizi ve sektörümüzün ihtiyaçlarını dile getiriyoruz. Bu kapsamda, Çukurova bölgesinde büyük ölçekli petrokimya tesisi kurulması, Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nde başlayacak büyük ölçekli yatırımların tamamlanarak temel petrokimyasallar da dâhil olmak üzere entegre üretim yapısının kurulması, Nükleer Santrallerin kurulumunda ihtiyaç duyulacak çok yüksek ısıya dayanıklı kompozit malzemeleri yerli üretimden tedarik edebilen firmaların desteklenmesi, biyokütle ve atıkların verimli kullanılarak kimyasal üretiminde alternatif girdi olarak değerlendirilmesi önerilerimiz On Birinci Kalkınma Planı’nda da yer aldı.

      Cumhurbaşkanlığımızın öncülüğünde sunulan On Birinci Kalkınma Planı’nda Ceyhan Endüstri Bölgemiz petrokimya için öncelikli yatırım bölgesi olarak ilan edildi. Ceyhan Polipropilen Üretim A.Ş.’nin, Adana’nın Ceyhan ilçesinde gerçekleştireceği, yılda 450.000 ton kapasiteli polipropilen üretim tesisi projesi, Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar çerçevesinde devlet desteği almaya hak kazandı. Petrokimya alanında faaliyet gösterecek bu büyük yatırımın devletimiz tarafından desteklenmesi sektörümüz adına çok sevindirici bir haber. Yatırımın 5 yılda tamamlanması bekleniyor. Ülkemize katma değer sağlayacak bu yatırımın sahibi Rönesans Holding’e başarılar diliyor ve başta Cumhurbaşkanımız ve ilgili Bakanlıklarımız olmak üzere projeye katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum.En yakın zamanda temelinin atılıp projenin tamamlanmasını diliyorum. İKMİB olarak sektörümüzün gelişmesi için çalışmaya ve firmalarımıza destek olmaya devam edeceğiz.

      Bu ve benzeri yüksek hacimli yatırımlarla ilgili somut adımların atılması önemli. Bu projelerin sektörümüze ivme kazandıracağına ve alt sektörlerimizde ithalat bağımlılığının azalmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz. Önümüzdeki süreçte kimya sektörümüzde büyük ölçekli yatırımların artmasını bekliyoruz.”

      Kimyevi maddeler ihracatı 20 milyar dolara koşuyor

      İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre kimya sektörü, Ağustos ayında 2018 yılı Ağustos ayına göre yüzde 19 artışla 1,63 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Kimya sektörünün 8 aylık ihracatı ise 13,4 milyar dolara ulaştı.

      Kimya sektörünün Ağustos ayı ihracat rakamlarını değerlendiren İKMİB Başkanı Pelister şunları söyledi: “2019 yılında en çok ihracat yapan ikinci sektör olarak istikrarlı bir şekilde devam ediyoruz. Kimya ihracatımız Ağustos ayında yüzde 19 artışla 1,63 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sektörümüzün 8 aylık ihracatı ise 13,4 milyar dolara ulaştı. Bildiğiniz üzere geçtiğimiz hafta Sayın Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan tarafından İhracat Ana Planı açıklandı. Biz ihracatçılar için yol gösterici nitelikte olan bu önemli master planda, öncelikli 5 sektörden biriyiz. Türkiye’nin büyümesinde önemli rolü olan ihracatta, stratejik öneme sahip kimya sektörümüz de en çok ihracat gerçekleştiren ikinci sektör olarak bu büyümeye önemli katkı sağlıyor. Kimya sektöründe hammadde bağımlılığımızı azaltmak için sektörümüze yönelik ülkemize doğrudan yatırımcı çekmemiz gerekiyor. İhtisaslaşmış serbest bölgeler oluşturmamız gerekiyor. Bu yeni akımı tamamen dijital değişime odaklı ve teknolojik açıdan son derece gelişmiş olarak dizayn etmeliyiz. Yeni ana planda verimlilik, inovasyon ve yüksek teknoloji öne çıkıyor. Bizler de sektör temsilcileri olarak dijital değişimin destekçisiyiz. Ülkemizin 2019 yılı için belirlenen 200 milyar dolarlık ihracat hedefleri doğrultusunda, kimya sektörümüzün de ihracatını yüzde 15 artırarak 20 milyar dolar seviyelerine yükseltmek için İKMİB olarak çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.”

       

      Sektörden gelişmeleri takip etmek için bu bağlantıyı takip ederek yalnızca yöneticiler tarafından mesaj gönderilebilen WhatsApp grubumuza katılabilirsiniz: https://chat.whatsapp.com/49jJ8XuxSSWK32KkAWiRJ7

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ