Lider rPET üreticisinden şişeden şişeye ayıklama çözümleri yatırımı

    Lider rPET üreticisinden şişeden şişeye ayıklama çözümleri yatırımı
      Poex

      BariQ for Techno and Advanced Industries, Mısır’ın Giza bölgesinde TOMRA Geri Dönüşüm’ün en yeni plastik ayıklama sistemlerine sahip yeni bir PET şişeden şişeye geri dönüşüm tesisinin inşası için imza töreni gerçekleştirdi.

      Mısır merkezli şirket, MENA bölgesindeki lider rPET üreticisi olarak ön plana çıkıyor. Afrika ve Avrupa’da artan rPET talebini karşılamak üzere dünyanın önde gelen geri dönüşüm şirketlerinden biri ve MEA bölgesinin lideri olma hedefini sürdüren BariQ, son teknolojideki alt yapıya sahip bir plastik geri dönüşüm tesisine yatırım yapıyor. BariQ’nun endüstri deneyimi ve etkili iş ortaklarından oluşan ağı, şirketin gıda sınıfı rPET üretme kapasitesiyle birleştiğinde, MEA bölgesindeki geri dönüşüm faaliyetlerini bir sonraki seviyeye taşımak için gerekli olan temeli sağlıyor.

      Yeni bir dönüm noktası

      BariQ, sektör için umut verici bir adım ve şirketin tarihinde yeni bir dönüm noktası olan bir gelişmeye imza attı. Mısır Hükümeti’nden bakanları, büyükelçileri, marka yetkililerini, ekipman tedarikçilerini, yerel ve yabancı finans kuruluşlarını davet eden BariQ, Mısır’ın Giza bölgesinde kurulacak yeni bir şişeden şişeye geri dönüşüm tesisinin inşasını resmi olarak duyurdu. Kıymetli bir sektör buluşması olan etkinlikte yeni tesisin, yılda 35 bin metrik tondan fazla gıda sınıfı rPET üretileceği ve 80 bin tondan fazla CO2 emisyonu tasarrufu sağlayacağı açıklandı. Yeni tesis, 2010’dan bu yana tam kapasitede faaliyette olan ve saatte 3 tondan fazla PET şişe işleyen 4 adet TOMRA sensör tabanlı ayıklama sistemine sahip geri dönüşüm tesisinin geliştirilmesi ile tamamlanacak. Şirket, şu anda EFSA, FDA, Health Canada ve REACH tarafından belirlenen standartlara uygun, yıllık 15 bin ton gıda sınıfı geri dönüştürülmüş PET üretiyor.

      Yeni bir tesisle talepler karşılanacak

      Çok sayıda endüstrinin geri dönüştürülmüş PET hammaddesine yönelik artan talebi nedeniyle BariQ, yeni bir tesis de inşa ediyor. 2023’te tam olarak faaliyete geçmesi planlanan tesis, saatte 3 bin 500 – 4 bin ton tüketici sonrası PET atığı işleyecek. Kalite talepleri daha katı hale geldikçe ve tüketici sonrası plastik atık miktarı arttıkça, geleceğe yönelik ayıklama teknolojisi ve güvenilir çözüm ortakları ile iş birlikleri de daha önemli hale geliyor. Bu nedenle BariQ, yeni projesinde de TOMRA’nın çözümlerini tercih ediyor. BariQ Operasyon Direktörü Ahmed Elkasaby, açıklamasında; “TOMRA, son 10 yıldır bizler için bilgi birikimi yüksek ve güvenilir bir ortak oldu. Yakın iş birliğimiz, uzaktan ve yerinde servis desteği ile yüksek performanslı makineleri sayesinde mükemmel ayıklama sonuçları elde ediyoruz. Bugün piyasada daha fazla alternatif olmasına rağmen, bize tüm polimer türlerini ve çapakları ayıklayan genel bir çözüm sunduğu için yine TOMRA ile iş birliğimizi sürdürmeyi tercih ettik” diye belirtiyor.

      Yeni tesis, PET şişe ve termoformların ön ayıklaması için 2 adet yeni nesil AUTOSORT®, malzeme ve renge göre polimer ayıklama ve metal kirleticilerin güvenilir şekilde çıkarılmasını sağlayan ek saflaştırma için 2 adet AUTOSORT® FLAKE ünitesiyle donatılacak. En son teknolojilerin tek bir makinede birleştirilmesi sayesinde AUTOSORT, çok adımlı bir ayıklama işleminde PET şişeleri malzeme ve renge göre doğru şekilde ayıklamak için diğer donanımlarının yanı sıra FLYING BEAM® ve DEEP LAISER® teknolojilerine sahip. Ön ayıklamadan geçen malzeme kırıldıktan, yıkandıktan ve kurutulduktan sonra AUTOSORT FLAKE makineleri, saf berrak/açık mavi PET çapak fraksiyonu elde edilmesini sağlıyor. Daha sonra işleniyor ve granüle dönüştürülüyor. Yılda 35 bin ton olarak tahmin edilen nihai ürün, gıda sınıfı rPET ile geri dönüştürülmüş içeriklerini artırmak isteyen global markalara ve dönüşümcülere sunulacak.

      TOMRA Geri Dönüşüm Orta Doğu ve Afrika Bölge Satış Müdürü Elie Sandros, konuyla ilgili olarak; “Projeye en başından beri eşlik ediyoruz ve bu heyecan verici projenin bir parçası olduğumuz için çok mutluyuz. Ülkenin atık yönetiminin evrimini ve önceki yıllarda yaptığımız teknik ilerlemeleri görmek, iş birliğimizin plastik üreticilerini geri dönüştürülmüş içerik hedeflerine ulaşmada destekleyeceğine, MENA ve MEA pazarlarında plastik geri dönüşüme hâkim olacağına inanmamızı sağlıyor” diyor.

      Yanlış yönetilen atık ve mevzuat baskısı

      Küresel ölçekte yaygın bir sorun olan doğada biriken atık problemine, Afrika’daki ülkelerde de çözüm bulunmaya çalışılıyor. Bazı bölgelerdeki yatırım eksikliği ve yetersiz atık yönetimi altyapısı, plastiklerin kalitesini düşürmeden, yüksek kaliteli geri dönüşümünü teşvik etmeyi zorlaştırıyor. Afrika nüfusunun 2025 yılına kadar iki katına çıkacağı ve hızla artan bir tüketim sonrası plastik atık hacminin öngörüldüğü gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, geri dönüşümü sağlamak ve plastik kirliliğini azaltmak için çözümler geliştirme ve mevzuat oluşturma ihtiyacı daha da acil hale geliyor.

      Kıta, zorluklara rağmen plastik atıklarla mücadelede güçlü adımlar atıyor. Su yollarını ve drenaj sistemlerini tıkayan plastik atıklarla mücadele etmek için 30 ülkede plastik poşetlere tamamen veya kısmi yasaklamalar getirildi. Bunun dışında Güney Afrika gibi ülkeler, atık ve geri dönüşüm altyapısını finanse etmek ve geliştirmek için Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu (EPR) şemaları gibi muazzam mevzuat potansiyelini onayladı. EPR programları, marka sahiplerine (üreticilere) piyasaya sundukları plastik ürünlerin yeterli ve sürdürülebilir yönetimi için sorumluluk yüklüyor ve bu nedenle tasarımdan ürünün yaşam döngüsünün sonuna kadar plastik atıkların uygun şekilde yönetilmesine yardımcı oluyor. Kenya, Gana ve Nijerya’da halihazırda bir EPR sistemi mevcutken, Güney Afrika bunu yalnızca 2021’de plastik ambalaj ithalatçıları ve üreticileri için zorunlu hale getirdi. Bu nedenle, yerel veya küresel olarak faaliyet gösteren marka üreticilerinden mevzuat çerçevelerine uymaları ve belirlenen hedeflere ulaşılmasına katkıda bulunmaları bekleniyor. TOMRA Geri Dönüşüm Gelişmekte Olan Pazarlar Bölge Direktörü Tasos Bereketidis, konu hakkında; “BariQ’ün Mısır’daki yeni tesise yatırım yapması ve en son ayıklama ekipmanını kullanması ile Afrika’daki üreticilere, taahhütlerini yerine getirme şansının yanı sıra geri dönüştürülmüş içerik hedeflerini karşılamalarına yardımcı olan daha büyük miktarlarda yüksek kaliteli rPET’e erişim sağlıyoruz. 10 yıl önce başlayan iş birliğimiz, Afrika’da büyük bir değişime destek olmamızı sağladığı için mutluluk duyuyoruz” şeklinde belirtti.

       

      Sektörden gelişmeleri takip etmek için bu bağlantıyı takip ederek yalnızca yöneticiler tarafından mesaj gönderilebilen Telegram grubumuza katılabilirsiniz: https://t.me/plastonline

      Sitemizde yer alan haberlerle ilgili detaylı bilgi ve sorularınız için destek@plastonline.com üzerinden veya takip eden WhatsApp bağlantısı üzerinden sorularınızı yöneltebilirsiniz; api.whatsapp.com/send?phone=905544041381

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ