Manisalı işadamları Buenos Aires’te iş görüşmelerine başladı

    Manisalı işadamları Buenos Aires’te iş görüşmelerine başladı
      Poex

      Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) organizasyonu ile Brezilya ve Arjantin’e düzenlenen iş ve inceleme gezisine katılan Manisa delegasyonu, Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te iş görüşmelerine başladı.

      Brezilya’nın Sao Paulo şehrinde iş ve inceleme gezisinin ilk etabını tamamlayan Manisalı işadamları, Arjantin’e gelir gelmez Buenos Aires’te ayaklarının tozu ile temaslara başladılar.

      Buones Aires’te gerçekleşen iş formunda Manisa heyeti, Arjantin’in önde gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldiler ve burada bulunan iş adamları ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdiler. Hazırlanan yoğun görüşme programının ilk gününde Manisa heyeti Arjantin Plastik Endüstrisi Birliği ve Arjantin İthalatçılar Birliği temsilcileri ile bir araya geldi.

      Manisa heyetinin iş görüşmeleri programı Arjantin Plastik Endüstrisi Birliği ile start aldı. Plastik Endüstrisi Birliği Direktörü Dr.Oscar E.Sanchez, Manisalı İşadamlarına sektör hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Arjantin’in ham madde, yarı mamul istatistiklerini içeren dosyaları Manisalı işadamlarıyla paylaşan Sanchez, Arjantin plastik sanayisinin yılda 1 milyon 800 bin ton işleme kapasitesine sahip olduğunu, ülkede hem ithalatın, hem de ihracatın olduğunu belirtti. Arjantin’de 2850 civarında plastik sektöründe faaliyet gösteren firmaların olduğunu sözlerine ekleyen Sanchez, “Bu firmaların büyük bir kısmı Buenos Aires’te yer almakta. Latin Amerika’daki bütün odaların temsilciliğini birliğimiz yapmakta. Sektördeki üretimin yüzde 45’i gıda sektöründe kullanılan ambalajlarda oluşuyor. İnşaat, elektronik ve taşıt sanayisi sektörleri takip ediyor. Arjantin’in ithalatı sıkıntılı. Kotalarımız var. Burada iş yapma arzusunda olan işadamlarının olduğunu görüyorum. Ama ithalatımızda kotalar bulunuyor. Bu sıkıntıların yeni oluşan hükümetin uygulayacağı politikalarla birlikte esneme göstereceğini umuyoruz. Biz birliğimiz olarak her türlü bilgi paylaşımına ve temasa hazırız” dedi.

      Manisalı işadamları ikinci görüşmelerini Arjantin İthalatçılar Birliği Direktörü Lic.Ruben Oscar Garcia ile gerçekleştirdi. Manisa heyetine Arjantin İthalatçılar Birliği’nin yapısı ile Arjantin’e mal satabilmenin genel hatları konusunda bilgiler veren Garcia, “Birliğimiz 160 yıl önce kuruldu. Biz ülkede sadece ithalatçıları temsil ediyoruz. Arjantin’de ithalat kağıt üzerinde serbest. Ama idarenin çok müdahalesi oluyor. Kısa bir süre önce hükümet kabinesine bir takım değişikler yapıldı. Ekonomi Bakanı değişti. İç Ticaret Müsteşarı istifa etti. Bu gelişmeler liberal politikanın işaretçisi olabilir diye düşünüyoruz. Arjantin, Brezilya, Paraguay ve Uruguay’ın yer aldığı Marcus Gümrük Birliği’ne üye. Arjantin’de Gümrük Vergisi yüzde 35, tarım vergileri yüzde 2 ile yüzde 12 arasında. Arjantin’e ithalat yapabilmek için buradaki firmalar her bir sevkiyat için izin baş vurusu yapmak zorunda. Bu izni almakta kolay olmuyor. Ülkemizin 82 milyar dolar ihracatı, 71 milyar dolar ithalatı bulunuyor. İhracatın yüzde 53’ü tarım. İthalat ise yüzde 65 sermaye malları, ara mallar, ham madde ve ülkede üretilmeyen mallardan oluşuyor. Kalan yüzde 35’lik kısmını ise otomotiv, elektronik ve enerji oluşturuyor” diye konuştu.

      Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Erbil, Türkiye’den yeni pazar arayışında olan işadamlarıyla birlikte Arjantin’e geldiklerini belirterek, Manisa’nın sosyal yapısı ve ekonomik durumu ile ilgili bilgiler aktardı. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Tamer Balatlı ise, görüşmelere katılan işadamları ve birlik temsilcilerine Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın yapısını içeren bir sunum gerçekleştirdi. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın yaklaşık 8 bin 700 üyesi olduğunu söyleyen Balatlı, “550’e yakın plastik sektörün de yer alan üyemiz bulunmakta. Biz buraya gelme amacımız iki ülke arasındaki ticari işbirliğinin ilk ateşini yakmak. Ticaret öyle bir gün de olacak bir şey değil. Bizler ilk adımı atmak, buradaki iş imkanlarını görmek, pazarı keşfetmek için geldik” dedi.

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ