Mısır ihracatımızda keskin düşüş sürüyor

    Mısır ihracatımızda keskin düşüş sürüyor
      Poex

      Türkiye ekonomisinden önemli bir pay alan kimya ihracatında, Mısır’daki iç karışıklığın olumsuz etkileri devam ediyor. Ekim ayında 1 milyar 413 milyon dolarlık ihracatla otomotivden sonra ikinci sırada yer alan sektörün Mısır’a olan ihracatı tam yüzde 50 oranında düştü.

      Türkiye ekonomisinden önemli bir pay alan kimya ihracatında, Mısır’daki iç karışıklığın olumsuz etkileri devam ediyor. Ekim ayında 1 milyar 413 milyon dolarlık ihracatla otomotivden sonra ikinci sırada yer alan sektörün Mısır’a olan ihracatı tam yüzde 50 oranında düştü. Kimya sektörünün ihracatını aşağıya çeken bu düşüşte, ülkeye yaptığımız mineral yakıtlar ihracatındaki azalma etkili oldu. Sektörün uzun süredir bir numaralı pazarı olan Mısır’ın yerini rekor artışla Birleşik Arap Emirlikleri aldı. Geride bıraktığımız ay Avrupa’ya olan kimya ihracatında da artışlar yaşandı.

      Ocak – Ekim dönemindeki kimya ihracatı 14 milyar 380 milyon dolara ulaşırken, sektör bu dönemde en fazla ihracatı Mısır, Irak ve Almanya’ya yaptı. Bu ülkeleri İran, Rusya, Malta, Hollanda, İspanya, Azerbaycan-Nahcivan ve İtalya izledi.

      Ortadoğu ve Mısır’daki istikrarsızlığın devam etmesi kimya ihracatının azalmasında başlıca etken olurken, özellikle yaşanan son olaylar sonrası Mısır’a yönelik akaryakıt ihracatının önemli oranda düştüğü görüldü. Sadece Ekim ayında mineral yakıtlar ve yağlardaki azalma yüzde 43,48 olarak gerçekleşti. Buna karşılık yılın 10 aylık döneminde kimyanın plastik mamuller, kauçuk, boya, eczacılık ürünleri, kozmetik, sabun, yapıştırıcılar ve tutkallar gibi alt sektörlerinde ise ihracat artışı devam etti.

      Kimya sektörünün güncel ihracat rakamlarını değerlendiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, çevre ülkelerde yaşanan sıkıntıların kimya ihracatına olumsuz yansıdığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Mısır’a olan ihracatımızda Ekim ayında ciddi bir düşüş var. Suriye’deki durgunluk da devam ediyor. Diğer yandan Avrupa ekonomisi yeniden canlanma dönemine girdi ve beklediğimizden daha hızlı toparlandı. Başta Almanya olmak üzere Fransa ve İspanya gibi Avrupa ülkelerine olan ihracatımızda da artış var.”

      Akyüz, kimyanın tüm alt sektörlerinde ciddi gelişmeler yaşanmasına rağmen, petrol ve türevlerindeki düşüş nedeniyle ihracatta azalmalar olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “Politik sıkıntıların ihracatımıza olan etkisi ortada. Ancak çok fazla moral bozmamak gerekiyor. Yılın son iki ayında çok büyük değişimler beklemiyoruz. İhracatçılarımızın 2014’e hazırlıklı olması gerekiyor. Sadece bir ülkeye yapılan ihracat sıkıntılar yaratabiliyor. Bu dengeyi sağlamak ihracatçılarımız açısından oldukça önemli. Kan kaybettiğimiz pazarlara alternatif olarak geliştirdiğimiz pazar stratejimiz 2014 yılında da devam edecek. Önceliğimiz ise Afrika ve Güney Amerika pazarları.”

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ