Model tuttu; ev eşyaları ihracatı iş görüşmeleri ile büyüyor

Model tuttu; ev eşyaları ihracatı iş görüşmeleri ile büyüyor
Poex

Binlerce mağazaları ile perakende sektöründe kendi ülkelerinde ve dünya çapında lider olan firmalar Türk ev ve mutfak sanayi ürünlerini satın almak için Türkiye’ye geldi. Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Invitation Only etkinliğine 42 ülkeden 70 zincir market ve toptancı katıldı. EVSİD Başkanı Burak Önder, bu yıl davet edilen alıcı firmaların yüzde 90’ının Türkiye’ye ilk kez geldiğini belirterek, amaçlarının pazar çeşitlendirmesini sağlayıp ihracatı artırmak olduğunu belirtti.

EVSİD’in bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Invitation Only etkinliği, 5 kıtaya yayılan 42 ülkeden 70 zincir market ve toptancıyı İstanbul’da buluşturdu. Açılışa Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçılar Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki ve Türk Plastik Sanayicileri, Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu katıldı. Etkinlikte önceki senelerde olduğu gibi yine önemli ihracat anlaşmalarına imza atılması hedefleniyor.

EVSİD Başkanı Burak Önder, Invitation Only etkinliğinin format olarak Türkiye’de ilk kez EVSİD tarafından hayata geçirilen bir proje olduğuna dikkat çekti. EVSİD olarak kuruluşlarından bu yana ihracatın artırılmasına yönelik faaliyetlere ağırlık verdiklerini ve özellikle alternatif pazarlarda iş görüşmeleri gerçekleştirdiklerini anlatan Önder, “3.5 yıllık genç bir dernek olmamıza rağmen 18 farklı ülkede 23 etkinlik gerçekleştirmiş olmamız aslında bunun en güzel kanıtı.” dedi. Önceki yıllarda yapılan etkinlikten başarılı sonuçlar elde edildiğini kaydeden Önder, katılımcı firmaların ABD, Kolombiya, Meksika, Panama, Şili, Uruguay, Brezilya, Güney Afrika, Fas, Hindistan ve Güney Kore gibi farklı birçok ülkeye ihracata başladıklarını belirtti.

Yüzde 90’ı ilk defa geliyor

Bu yıl davet edilen alıcı firmaların yüzde 90’ının Türkiye’ye ilk kez geleceğini ve birçoğunun henüz Türk üreticileri ile ticari bağlantıları olmadığını ifade eden Önder, şunları anlattı: “70 alıcı firmanın yaklaşık yüzde 40’lık kısmı için zincir marketler ve çok katlı mağazalar, yüzde 60’lık kısmı için ise direkt ithalatçı, toptancı firmalar tercih edildi. Amacımız özellikle alternatif pazarlarda, pazar çeşitliliğini artırarak sektörümüzün ihracatını artırmak. İhracata konu tüm faaliyetlerde olduğu gibi Invitation Only etkinliğimizde de en büyük desteği Ticaret Bakanlığımızdan görüyoruz. Maddi manevi bu projemizin arkalarında durmaları ve bizleri cesaretlendirmeleri sayesinde projemizi 2018 yılından başlayarak yurt dışına da taşıdık ve ilk olarak Kolombiya’da tüm Latin Amerika ülkelerini kapsayan iş görüşmeleri gerçekleştirdik. Hedefimiz, Ticaret Bakanlığımız tarafından “Başarılı Örnek” olarak ödüllendirilen bu projemizi 2019 yılında Asya ve Avrupa merkezli yurtdışında farklı bölgelere de taşımak.”

EVSİD Başkanı Önder’in verdiği bilgiye göre bu seneki etkinliğe perakende sektöründe lider olan firmalar da katılım gösterdi. Dünya genelinde 4 binin üzerinde mağazası olan Fransız perakende devi Auchan bu yıl ilk kez katıldı. Latin Amerika’da yaklaşık 4 bin şubesi bulunan grupların ana satın almacılarının yanında, bin 500 Mağazalı Alman Zincir Norma, bin 500 mağazalı Danimarkalı Salling Group, 600 mağazalı Zara Home, 300 mağazalı Hintli Future Retail Grubu, 108 mağazalı Ukraynalı Retail Group, 260 mağazalı Blokker Holding’e bağlı Hollandalı Xenos ve 70 mağazalı Ukraynalı Furshet gibi markalar etkinliğe katılarak Türk üreticilerle buluştu.

Meksikalı perakendeci: “Türkiye ile alışverişimiz artacak”

Düzenlenen etkinlikte davetliler arasında yer alan Meksikalı perakende zinciri H.E.B’in Uluslararası Satın Alma Yöneticisi Kayza Baraju, Türkiye’ye ilk kez geldiğini ve bir çok yeni tedarikçi ile tanıştıklarını söyledi. Türkiye’nin çok zengin bir kültürü olduğunu ve turistik açıdan da çok güzel olduğunu belirten Baraju, “H.E.B olarak 300 tane Amerika’da, 64 tane de Meksika’da mağazamız var. Burada çok sayıda üretici ile görüşme şansım oldu. Şimdiye kadar Türkiye ile çok küçük miktarlarda olan alışverişimizin önümüzdeki dönemde artacağını rahatlıkla söyleyebilirim.” dedi.

Türkiye’deki ev ve mutfak eşyaları pazarının çok büyük bir potansiyeli olduğunun altını çizen Baraju, “Türkiye bizim için çok önemli bir alternatif pazar olacak. Ürünler hem ucuz, hem kaliteli hem de inovatif.” diye konuştu. 2 binden fazla mağaza ile Brezilya’nın en büyük perakende zinciri olan GPA’nın amiral gemisi Multivajero’nun İthalat Kooordinatörü Fernando Moya da Türkiye’ye ilk kez geldiğini belirterek, çok verimli görüşmeler yaptıklarını belirtti. Çin dışında yeni tedarikçilerle görüşme fırsatı buldukları için çok mutlu olduklarını dile getiren Moya, “Etkinlikte kısa süre içerisinde bir çok görüşme yaptık. Her şey gayet iyi organize edilmişti. Yeni partnerler ve tedarikçilerle buluştuk. Bizim için yeni bir milat olabilir” dedi.

 

Sektörden gelişmeleri takip etmek için bu bağlantıyı takip ederek yalnızca yöneticiler tarafından mesaj gönderilebilen WhatsApp grubumuza katılabilirsiniz: https://chat.whatsapp.com/49jJ8XuxSSWK32KkAWiRJ7

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ