Plastik sektörünü kur vurdu

    Plastik sektörünü kur vurdu
      Poex

      Türk plastik sektörü döviz kurlarında yaşanan istikrarsız hareketlere karşı Türkiye ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor. PAGEV tarafından açıklanan ilk çeyrek verilerine göre; sektörün plastik mamul üretimi miktarda yüzde 48,7 artışla 3,5 milyon tona, değerde ise yüzde 54,5 yükselişle 13,6 milyar dolara ulaştı. Büyüme rakamlarına pozitif etki eden iç pazar tüketimi 3,2 milyon ton ve 13,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracatta ise yükseliş trendini koruyan sektör miktarda yüzde 6,6 artışla 415 bin ton, değerde ise yüzde 14,5 yükselişle 1,2 milyar dolarlık ihracata imza attı.

      Türkiye ekonomisinin en dinamik aktörlerinden plastik sektörü ülke ekonomisine sağladığı katkıyı artırarak sürdürüyor. Türk Plastik Sanayicileri, Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) alt sektörlerde kırılımında plastik ambalaj sektörünün üretimde ilk sırada yer aldığını, ambalajı plastik inşaat malzemelerinin izlediğini açıkladı.

      İhracat payı artışta

      Türkiye’nin ihracatına en çok katkı sağlayan sektörlerden biri konumunda bulunan Türk plastik sektörü, 2017 yılındaki yükseliş trendini sürdürerek yılın ilk üç aylık döneminde de ihracatını artırmayı başardı. Sektörün ilk çeyrek plastik mamul ihracatı 2017 yılının aynı dönemine kıyasla miktarda yüzde 6,6 artışla 415 bin ton, değerde ise yüzde 14,5 yükselişle 1,2 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde ihracat yapılan ülkelerde Almanya, Irak, İsrail, İngiltere ve Fransa başı çekti.

      İlk çeyrekte iç pazardaki tüketim miktarda yüzde 53,9; değerde yüzde 55,8 arttı

      Yılın ilk çeyreğinde iç pazarda da plastik ürünlere ilgi yoğundu. Bu dönemde iç pazarda tüketilen plastik mamul miktarı; geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında değerde yüzde 55,8 artışla 13,3 milyar dolar, miktarda ise yüzde 53,9 yükselişle 3,2 milyon tona yükseldi. İlk üç ayda gerçekleşen 3,2 milyon tonluk plastik mamul iç tüketiminin yaklaşık 1,6 milyon tonu otomotiv, ambalaj, inşaat ve elektronik gibi ihracatçı sektörler kanalı ile yarı mamul ve mamul şeklinde dolaylı olarak ihraç edildi. 1,6 milyon tonluk kısım ise doğrudan tüketici tarafından kullanıldı.

      İlk çeyrekte 277 milyon dolarlık makine yatırımı yapıldı

      Plastik sektörünün büyümesindeki önemli göstergelerinden olan makine ve teçhizat yatırımları da bu dönemde devam etti. Yılın ilk çeyreğinde makine ve teçhizat yatırımı 277 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yatırımların aynı hızla devam etmesi halinde makine teçhizat yatırımının yılsonunda 1 milyar 108 milyon dolara çıkması ve 2017 yılına kıyasla yüzde 19 artması öngörülüyor.

      Plastik mamulde dış ticaret fazlası artıyor

      Hammaddede dışa bağımlı olan sektörün yılın ilk üç ayında 1 milyon 941 bin ton ve 2 milyar 892 milyon dolarlık plastik hammadde ithalatı yaptığı görüldü. Aynı dönemde yerli hammadde üretimi ise 254 bin ton seviyesinde kaldı. Hammaddede ithalatı yüksek olan plastik sektörü, plastik mamulde ise tam tersi bir tablo ortaya koydu. Sektörün plastik mamulde dış ticaret fazlası verme geleneği bu dönemde de devam etti. 2018 yılının ilk çeyreğinde plastik mamul dış ticaret fazlası 2017 yılının aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 4,7 artarak 260 bin ton, değerde ise yüzde 18,9 oranında artışla 375 milyon dolara ulaştı.

      Küresel ekonominin son yıllarda karşılaştığı zorluklar karşısında plastik sektörünün gelişim çizgisini yukarı yönlü hareket ettirmeyi sürdürüğünü ifde eden PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu; “Özellikle son dönemde döviz kurlarında yaşanan artışlar 2018 yılının da sanayicilerimiz açısından kolay geçmeyeceğini gösteriyor. Kurdaki bu durum döviz bazlı satılan hammaddeyi almak zorunda kalıp, ihracatı az olan sektör firmalarımızı büyük bir risk ile karşı karşıya bırakıyor” dedi.

      Bursa Plastik ve Ambalaj Sanayicileri Derneği (BURPAS) ise gerçekleştirdiği İstişare Kurulu toplantısı ardından bir açıklamada bulundu. BURPAS Başkanı İlker Biliktü, “Türk lirasının dolar karşısındaki değer kaybı nedeniyle iç piyasada satış fiyatı vermekte güçlük çekiyoruz. Sattığımız ürünün yerine yeni ürün imal edecek hammaddeyi her seferinde artan fiyatlarla temin ediyoruz. Plastik ve ambalaj sektörü ekonominin ve diğer işkollarının barometresi gibidir” dedi.

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ