Plastiklerin gıda israfını önlemedeki rolü PAGEV’in kongresinde tartışılacak

    Plastiklerin gıda israfını önlemedeki rolü PAGEV’in kongresinde tartışılacak
      Poex

      Dünya genelinde yaklaşık olarak bir milyarı aşkın insan açlık sınırında yaşıyor ve toplam gıda üretiminin ise üçte biri çöpe gidiyor. Sadece ABD ve İngiltere’de israf edilen gıdalar eğer ihtiyaç sahiplerine ulaştırılabilmiş olsaydı, dünyadaki açlık sorunu tümüyle çözülmüş olurdu. Gıda sektöründe plastik uygulamalarının faydaları PAGEV’in Plastik Endüstrisi Kongresi ile gündeme geliyor.

      Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), 8. Türk Plastik Endüstrisi Kongresi’nde; gıda sektöründe plastik uygulamaları ve plastiğin gıda ambalajları için önemini tartışıyor. 04 Aralık’ta Swissôtel The Bosphorus İstanbul ’da yapılacak kongrede, bu yıl yine yurt dışından konunun uzmanı konuklar ağırlanacak.

      Gıda israfının oldukça büyük oranda arttığı günümüzde, dünya ve ülkemiz için “gıda”nın korunması ile tüketim ömrünün uzatılması büyük önem taşıyor. Tam bu noktada ambalajın önemi ve gıda ambalajlarında plastik kullanımı gündeme gelirken ortaya çok çarpıcı bir tablo çıkıyor.

      Gıda israfında yaşanan acı tabloda dikkat çekenler

      Dünyada üretilen gıdanın üçte biri yani 1,3 milyar tonu israf ediliyor…

      Gelişmiş ülkelerdeki tüketiciler her yıl 222 milyon ton gıdayı tüketmiyor, çöpe atıyor… Tüm Sahra-Altı Afrika Kıtası’nın gıda üretimi ise sadece 230 milyon ton.

      Almanya’da Stutgart Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre; Alman halkı yılda 11 milyon ton gıdayı çöpe atıyor… Yani bir Alman yıllık 235 Euro değerinde gıdayı hiç tüketmeden israf ediyor. Bu rakam dünyada 1,5 milyar insanın yıllık gelirine eşit…

      Her yıl israf edilen gıdanın miktarı, dünyada her yıl yetişen tahıl mahsulünün yarısından daha çok… (2009 ve 2010’da 2,3 milyar ton)

      Gıda israfı ciddi bir kaynak israfını da beraberinde getiriyor. Su, tarım arazisi, enerji, iş gücü ve sermaye boşa gidiyor, gereksiz sera gazı salınımı oluşuyor. Küresel ısınma ve iklim değişikliğine neden oluyor…

      Gelişmekte olan ülkelerde gıda israfı, Gıda Değer Zinciri’nin ilk halkalarında oluşuyor. Finansman ve teknik yetersizlikler ya da bilinçsiz yönetim bunun en önemli sebebi. Depolama-soğutma tesislerinin artırılması, altyapı yatırımları, nakliye ve doğru ambalaj kullanımı ile bu eksikliği önlemek mümkün…

      Orta ve yüksek gelir seviyesine sahip ülkelerde ise gıda, genellikle tedarik zincirinin son halkalarında israf ediliyor. Bunu ise doğru altyapı, doğru nakliye, doğru ambalaj ile çözümlemek mümkün.

      Endüstrileşmiş ülkelerdeki gıda israfının en önemli sebebi tüketicilerin davranışları…

      Gıda israfının önlenmesinde plastik ambalaj kullanımının avantajları

      Gıda israfının bu boyutlara gelmesi ile birlikte, ambalajın önemi de bir kez daha gündeme geliyor. Gıda ambalajlarında plastik tercihi ise; düşük maliyet, taşıma kolaylığı, geri dönüşüm, değişik üretim teknolojileri, hafiflik, saydamlık gibi faktörler ile ön plana çıkıyor.

      Ambalajlar üretici ile tüketici arasındaki iletişime de aracılık yapıyor. İçerik ve üretim bilgileri, son kullanım tarihi ile tasarım çekiciliği bu anlamda ilk sıralarda sayabileceğimiz detaylar arasında yer alıyor…

      Son on yılda plastik teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde plastik ambalajlar yüzde 28 hafiflemiş durumda örneğin;

      1965 yılında yoğurt kabının ağırlığı 6,5 gram iken bugün 3,5 gram.

      Plastik süt şişelerinin ortalama ağırlığı 1973’de 110 gram iken bugün 72 gram.

      1977 yılından sonra plastik şişelerin ağırlığı (2 litrelik) 68 gramdan 51 grama düşürülerek ağırlığı yüzde 25 azaltıldı.

      ABD’de 20 yılda süt ve meyve suyu plastik paketleme malzemelerin ağırlığı yüzde 30 azaltıldı.

      Peki neden plastik ambalaj?

      Plastikler kullanılarak dünyadaki gıda kayıpları önemli oranda engellenebiliyor.

      Burada unutulmaması gereken en önemli nokta; bir gıda maddesinin üretilmesi için harcanan enerjinin plastik bir ambalaj malzemesinin üretilmesi için harcanan enerjinin 10 katı olması…

      12 milyon insanın yoksulluk sınırının altında yaşadığı Türkiye’de, her yıl 3,6 milyar liralık ekmeğin çöpe gitmesi, üretilen yaş sebze ve meyvedeki kaybın 16 milyar liraya ulaşması ciddi ve çözülmesi gereken bir sorun. Ambalaj sektörü, her yıl 1,5 milyon ton taze sebze ve meyvenin çöpe değil, sofralara gitmesini sağlayabiliyor…

      Dünyada içilebilir sudan mahrum 1 milyarın üzerinde insan var. Plastikler sayesinde su ekonomik, güvenilir ve sağlıklı bir şekilde onlara ulaştırılabiliyor…

      Bugün plastikler olmasaydı Afrika’da açlıkla ve susuzlukla mücadele eden insan sayısı 10 milyonlara ulaşabilirdi…

      Gıda ambalajlarında sıkça karşımıza çıkan plastikler, besinlerin kullanım ömrünü uzatarak israfı önlüyor. Plastik ambalajların hafif olması da çevreye katkıda bulunuyor…

      Sterilizasyona uygun, kullanılan ambalaj maddesinin yapısına bağlı olarak gıda ambalajlarında 18 aya kadar raf ömrüne ulaşabilen plastik ambalajlar mevcut. Önümüzdeki yıllarda bu kullanım süresinin daha da artması bekleniyor…

      Gıda ambalajlarının gıdaları bakterilerden, oksijen, su buharı ve ışık ile etkileşimden koruması gerekiyor. Plastik ambalajlar, gıda sektöründe özellikle meyve ve sebzeler, et, balık ve kümes hayvanları, dondurulmuş gıdalar, hazır yemekler, kuru gıda, şekerleme, fırın ürünleri, süt ürünleri, içecekler, bebek maması ambalajları için kullanılıyor.

      8. PAGEV Türk Plastik Endüstrisi Kongresi’nde ambalaj sektöründe kullanılan plastik teknolojisindeki en yeni bilgileri ve güncel gelişmeler katılımcılar ile paylaşılırken; plastik ambalajların günlük hayatımızda üstlendiği rol ve yaşamımızı kolaylaştıran yanları ise plastikler konusunda önemli çalışmaları bulunan akademisyenler tarafından tartışılacak.

      Plastik ambalajların çevreye ve sağlığa etkilerini bu kez konunun gerçek uzmanları anlatacak. Büyük ilgi görmesi beklenen, “Plastik Ambalajın Yaşam Kalitesine Katkısı” konulu panelde; Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Levent Kurnaz, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Ali Gürkaynak,  İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nurseli Uyanık ve Yalova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Yıldırım söz alacak.

      Kongrede ayrıca, “Gıda Sektöründe Plastik Uygulamaları” konulu bir panel daha gerçekleşecek. Panele, PETKİM Genel Müdürü Sadettin Korkut’un moderatörlüğünde, McDonald’s Türkiye Kalite Güvence Müdürü İsmail Hikmet Toksöz, SUDER Başkanı (Ambalajlı Su üreticileri Derneği) İsmail Özdemir, Dünya Gazetesi Köşe Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt ve PLAŞ Plastik Genel Müdürü Osman Acun’un konuşmacı olarak katılacak.

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ