Tongün Grup, üretim kapasitesini yüzde 60 artıracak

    Tongün Grup, üretim kapasitesini yüzde 60 artıracak
      Poex

      Tongün Grup, yapacağı 2.2 milyon euro’luk otomasyon yatırımıyla günlük hammadde üretim kapasitesini yüzde 60 artıracak.

      BMC-SMC hammadde ve cam elyaf katkılı polyester ürünlerin imalatını gerçekleştiren Tongün Grup, yapacağı 2.2 milyon euro’luk otomasyon yatırımıyla günlük hammadde üretim kapasitesini yüzde 60 artıracak. Gebze’deki 15 bin metrekare kapalı alana sahip olan tesislerinde iki ayrı üretim hatlarında BMC (Camelyaflı Polyester Hamur) ve SMC (Hazır Kaplama Pestili) hammaddelerinin üretimini gerçekleştirdiklerini aktaran Tongün Grup Yönetim Kurulu Başkanı Semih Tongün, üretimi tamamen yerli sermayeyle gerçekleştirdiklerini kaydetti. Geçen yıl hammadde üretimini yüzde 46, pano üretiminde ise yüzde 33 artırdıkları bilgisini veren Tongün, “Bu yılki hedeflerimize ise altıncı ay itibarıyla ulaşmış durumdayız. Üretim kapasitemizi artırmak için mevcut tesisimiz içinde yakın zamanda 2.2 milyon euro’luk otomasyon yatırımı yaparak günlük hammadde üretim kapasitemizi yüzde 60 artıracağız. Bunun için Avrupalı bir firma ile görüşmelerimiz devam ediyor. Yatırımızı 2014’ün altıncı ayına kadar tamamlanmayı planlıyoruz” dedi.

      Hedeflerinin dünya pazarı olduğunu dile getiren Tongün, bugün itibarıyla sektörlerinde dünyadaki ilk 10 firma arasında yer aldıklarını savundu.  Hedeflerinin dünyada sektörlerinde ilk beş firma içinde olmak olduğunu belirten Tongün, bu başarıyı yakaladıklarında İSO 500 listesinde de yer alacaklarına inandıklarını kaydetti.

      Hammaddenin yüzde 60’ını ihraç ediyor

      BMC ve SMC hammadde üretimlerinin yüzde 60’ını Afrika Ülkeleri, Ortadoğu, Rusya ve Avrupa’ya ihraç ettiklerini açıklayan Semih Tongün, nihai ürünlerin ise yüzde 50’sini 38 farklı ülkeye sattıklarını kaydetti. Sektördeki birçok global firmanın tedarikçisi konumda olduklarını belirten Tongün, dünyada isim yapmış elektrik sektöründeki birçok firma, savunma sanayi ve otomotiv sektöründe (kamyon, iş makinası gibi) yan sanayiine hammadde ve bitmiş ürün tedarikçiliğini yaptıklarını aktardı. “Pano üretiminde kalite ve fiyat olarak Avrupalı üreticilerden daha avantajlı olmamıza rağmen, bu ürünleri havaleli olmalarından dolayı uzak ülkelere ihraç edemiyoruz” diyen Tongün, bu ülkelerde üretim yapma konusunda kendilerine taleplerin geldiğini, ancak bu konuya sıcak bakmadıklarını anlattı. Tongün, ayrıca Ortadoğu, Rusya ve Türkiye’deki UL Sertifikalı (yanmazlık sertifikası) tek firma olduklarını iddia etti.

      Ar-GE merkezini yakında hizmete alacak

      Kurtköy Teknopark’ta kurdukları Ar-Ge merkezini yakın zamanda faaliyete geçirecekleri bilgisini veren Tongün, dünyada ilk defa epoksi SMC üretimi gerçekleştirdiklerine dikkat çekti. Bunu yanı sıra kompozitin yanmazlık ve geri dönüşümü konusunda iki üniversiteyle birlikte gerçekleştirdikleri Ar-Ge çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini dile getiren Tongün, yaptıkları yanmazlık testlerinde başarıya ulaştıklarını kaydetti. Şu anda 5 bin derece ısıya dayanıklı bir ürün geliştirmeye çalıştıklarını açıklayan Tongün, geri dönüşümün yanı sıra savunma sanayiine yönelik iki projenin de çalışmalarına devam ettiklerini aktardı. TÜBİTAK destekli yürüttükleri AR-Ge faaliyetleri sonucunda fosforik ve reflektif özelliğe sahip kompozit yaya geçidi plakalarının üretimini gerçekleştirdiklerini söyleyen Tongün, “Patentini aldığımız ve TÜBİTAK onaylı bu ürün, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan testlerden başarıyla geçti ve Belediye ile 11 adet kavşak için uygulama anlaşması imzaladık. 10 yıl garantili olan bu ürünümüz, görme engelli vatandaşların hayatını da kolaylaştıracak” şeklinde konuştu.

      Kompozit Avrupa’ya göre daha az kullanılıyor

      Polyester panoyu Türkiye’de üreterek elektrik sektörüne kompoziti yerleştiren ilk firma olduklarını savunan Semih Tongün, elektrik sektöründe hala polyester panoyu bilmeyen insanların bulunduğunu söyledi. Tongün, bu ürünün Türkiye’de çok yeni olduğundan ve yeterince bilinmediğinden suistimale çok açık olduğunu da belirtti. Kompozitin araba, gemi, uçak, robotlar, ev eşyası, beyaz eşya, binalar, köprüler, bina güçlendirmeleri, diş dolgusuna kadar birçok alanda kullanılabildiğini dile getiren Tongün, Türkiye’de sanayinin son 10 yılda yerli üretime yönelmesiyle kompozitin önem kazanmaya başladığını, ancak Avrupa’ya kullanımın 10 kat daha az olduğunu kaydetti. Tongün, otomotiv ve inşaat sektörünün kompozit malzemenin lokomotif sektörleri konumunda bulunduğuna dikkat çekti. Kompozit ürünlerinin istenilen şekilde elde edilebileceğini belirte Tongün, “İnsanlar hammadde olarak saç, alüminyum ve paslanmaz kullanımında malzemeye bağlı kalıyorlar ama kompozitte malzeme size bağlı. Hangi özelliklerde bir ürün istiyorsanız elde edebilirsiniz. Burada önemli olan proseslerin doğru şekilde uygulanması. Doğru uygulandığında istenilen özelliklerde ürün elde edersiniz” diye konuştu.

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ