Ücretli plastik poşet uygulamasında fiyat değişmedi
Yeni yılla birlikte beşinci uygulama yılına girecek ücretli poşet uygulamasında 2023 yılı için zam yapılmadı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, perakende sektörünün yüzde 300’lük zam talebini reddederek, poşetin 25 kuruştan satılmaya devam edilmesine karar verdi.
Türk Plastik Sanayicileri, Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) 2019 yılında ücretli plastik poşet uygulamasının başladığı tarihten bu yana fiyatın 25 kuruş olarak sabit kalmasını, alınan bedel içinden marketlere herhangi bir pay verilmemesini ve toplanan bedelinin tamamen çevrenin korunması, geri dönüşümün arttırılması ile ilgili faaliyetlerde kullanılmasını talep etmişti. Nitekim Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, geçtiğimiz 4 yıldır PAGEV’in de önerdiği şekilde perakendecilerin gerek kamu gerekse de basın yoluyla yaptığı zam taleplerini reddetti.
2023 yılında da poşet fiyatının 25 kuruş olarak belirlenerek fiyatta artışı yapılmamasını dile getirdiklerini hatırlatan PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, konuya ilişkin yaptığı acıkama şöyle konuştu: “Bakanlıkta gerçekleştirilen komisyon toplantılarında gelecek yıl da poşetin 25 kuruştan satılmaya devam edilmesini deklare etmiştik. Amacımız hem tüketicilerin, hem üreticilerin, hem de çevrenin bütün olarak korunmasıydı. Nitekim Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum, plastik alışveriş poşet fiyatının, 2023 yılı için de 25 kuruş olarak belirlendiğini ve herhangi bir artışa gidilmeyeceğini açıkladı.”
Hem çevre hem tüketici korundu
Ücretli poşet uygulamasının başladığı 2019 yılında beri hedefin; marketlerin poşet satıp gelir elde etmesi olmadığını, asıl amacın poşet israfının engellenmesi ve çevrenin korunması olduğunu savunduklarını anımsatan Eroğlu, “geldiğimiz noktada sevindirici olan şu ki; 5. yılına girecek ücretli poşet uygulamasında Bakanlığımız da, konuyu amacından saptırmak isteyenlere fırsat vermeyerek, poşet fiyatını bizim de talep ettiğimiz gibi sabit tutmuştur. 2023 yılında tüketiciler, her poşet için 25 kuruş öderken, perakendeci de yaklaşık 55 kuruşu devletin başta geri dönüşüm olmak üzere, çevresel faaliyetleri finanse etmek üzere aldığı GEKAP payı ödeyecek. Perakendeciler, tüketiciye sundukları poşet fiyatını kendileri karşılıyor olacak” ifadelerine yer verdi.
Fedakarlık sırası marketlerde
Çevresel kirliliği azaltmak amacı taşıyan ücretli poşet uygulamasında tüketicilerin, çevre için poşete 25 kuruş verip fedakârlık yaptığını yineleyen PAGEV Başkanı Eroğlu, “öte yandan poşet üreticileri de azalan tüketimle işlerinin büyük oranda düşmesine rağmen uygulamaya destek verdiler. Şimdi elini taşın altına koyma sırası marketlere geldi. Marketler de 55 kuruş katkı yaparak çevresel kamu yararı kapsamında adaletli bir uygulamaya imza atıyor olacak. Ücretli poşet uygulamasıyla tüketici, 25 kuruşu vermemek için zaten gereksiz poşet alımını azalttı. Ancak marketler, kasada “bir poşet daha alır mısınız?” diyerek poşet satma gayretindeydi. 2023’te poşet 25 kuruştan satılmaya devam edileceğinden ve artık satılan her poşet üzerinden marketçinin de kasasından ekstra para çıkacağından kasada poşet verilirken daha dikkatli olunacak. Poşet, satılacak mal olarak görülmekten çıkacak. Böylece çevresel anlamda daha olumlu sonuç elde edilecek. Bakanlığımızdan beklentimiz, ücretli poşet üzerinden toplanan bedellerin geri dönüşüm, depozito gibi çevresel faaliyetlerde etkin şekilde kullanılmasıdır. Başta depozito iade sistemi olmak üzere devam eden çevresel projelerin de ivedilikle tamamlanmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Sıradaki uygulama Depozito Yönetim Sistemi
Alınan kararla ilgili konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum plastik poşet uygulamasına ilişkin şunları söyledi: “Dünyamızda 1 yılda, toplam 2 milyar ton atık oluşmaktadır. Bu değer, 800 bin olimpik havuzu doldurabilecek bir büyüklüğe eşittir. İşte bu küresel israf krizine karşı geliştirilen Sıfır Atık hareketimiz artık 5 yaşında. Plastik poşet kaynaklı 550 bin ton plastik atığın oluşumunu ve 23 bin ton sera gazı salımını engelledik. Bu yıl da aldığımız kararla poşet fiyatlarını 25 kuruş olarak belirliyor ve herhangi bir artışa gitmiyoruz. Şimdi poşette gösterdiğimiz başarıya inşallah Depozito Yönetim Sistemi’mizle de ulaşacağız. 2023’ün sonuna kadar ülkemizin her yerinde 7 bin depozito iade noktasıyla milletimize hizmet verecek, ekonomimize katkı verecek ve en önemlisi de doğamızı koruyacağız.”
Sektörden gelişmeleri takip etmek için bu bağlantıyı takip ederek yalnızca yöneticiler tarafından mesaj gönderilebilen Telegram grubumuza katılabilirsiniz: https://t.me/plastonline
Sitemizde yer alan haberlerle ilgili detaylı bilgi ve sorularınız için destek@plastonline.com üzerinden veya takip eden WhatsApp bağlantısı üzerinden sorularınızı yöneltebilirsiniz; api.whatsapp.com/send?phone=905544041381