Bakanlığın “Sıfır (İthal) Atık” kararı sektörü bitirecek

    Bakanlığın “Sıfır (İthal) Atık” kararı sektörü bitirecek
      Poex

      Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi yönetiminin 5 Ağustos 2019 günü “Atık İthalat Uygunluk Yazısı” hizmetine ilişkin aldığı ton başına 300 TL ücret kararı plastik ve kağıt atık ithalatı yapan sektör oyuncularında tepkiye yol açtı.

      Bakanlığın bilgi sistemi üzerinden yapılan ithalat başvurularında bugünden itibaren söz konusu bedelin talep edildiğini ifade eden sektör oyuncuları eskiden tonaja bakılmaksızın ithalat izni başına 1400 TL uygunluk yazısı bedeli ödenirken yenilenen uygulama sonucu ton başına 300 TL ödeme yapacak.

      Karar öncesi 100 ton atık ithal etmekte isteyen üretici 1400 TL uygunluk yazısı bedeli ödeyecekken bugün 30 bin TL uygunluk yazısı faturası ile karşı karşıya kalmış durumda. Ton başına 150-200 TL kar marjlarıyla çalışan firmaların 300 TL gibi bir döner sermaye bedelini ödemesi durumunda ekonomide kalabilmelerinin mümkün olmayacağını ifade eden sektör oyuncuları ‘ithalatı azaltacağız’ derken tamamen sektör oyuncularının kapatmalarını istiyorlar şeklinde tepki gösterdi.

      (OECD)’nin yayınladığı 2015 yılı raporuna göre Türkiye’nin atıklarının yalnızca yüzde 1’ini geri dönüşüm sürecine dahil edilebildiği, kalanının ise katı atık sahasına gönderdiğini hatırlatan Konyalı bir üretici şunları kaydetti: “Türkiye’de bu verilere göre hiç bir sanayici yatırım yapıp istihdam sağlayamazdı. Son 2 yılda ithal edilen atıklar sayesinde sayısız fabrikalar kuruldu ve istihdam sağlandı. Geri dönüşüm sektörü azımsanmayacak derecede Türkiye ekonomisine katkı sağlamaktadır. Türkiye’nin ithal ettiği atıkları geri dönüştürerek ihraç etmesi uygulama ile engellenmek istenmektedir”

      Uygulamanın sadece geri dönüşüm sektörünü etkilemeyip, geri dönüşüm sektörüne hitap eden makina imalatçıları ve onlara tedarik sağlayan birçok firmayı ve istihdam olanaklarını de zor duruma sokacakken, şu anda gümrük ve limanlarda olan ürünlerin uygulamadan muaf tutulması sanayicilerin talepleri arasında yer alıyor.

      Ton başına ücret uygulaması yalnızca plastik atık ithalatı ile sınırlı kalmayıp atık kağıt, bakır, alüminyum, cam, pil ve batarya ithalini de içeriyorken atık metal ürünlerini kapsamıyor.

       

      Sektörden gelişmeleri takip etmek için bu bağlantıyı takip ederek yalnızca yöneticiler tarafından mesaj gönderilebilen WhatsApp grubumuza katılabilirsiniz: https://chat.whatsapp.com/49jJ8XuxSSWK32KkAWiRJ7

       

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ