Zor dönemin aşılması için kamunun ihracatçıları desteklemesi gerekiyor

    Zor dönemin aşılması için kamunun ihracatçıları desteklemesi gerekiyor
      Poex

      Selçuk Gülsün / Plastik Sanayicileri Derneği Başkanı

      Dünya / Boru Eki – 28 Ocak 2019

      Türkiye’nin plastik boru üretimi yaklaşık 1.5 milyon ton. Dış ticaret dikkate alındığında söz konusu üretimin yaklaşık 1.3 milyon tonu iç pazarda tüketiliyor. Türkiye’de uygulanacak olan altyapı yatırımlarının plastik boru sektörüne katkısı çok yüksek. Türkiye’de kullanılmakta olan borunun büyük bir kısmı altyapı alanında kullanılıyor. Özellikle plastik boru kullanılan petrol ve doğalgaz hatlarının iç talebi artırıp sektörü hareketlendirmesini bekliyoruz. Ancak, Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında henüz başlamamış olan tüm kamu yatırımlarının durdurulması, sektörü olumsuz yönde etkiledi.

      Türkiye plastik boru sektörü, 2018 yılında yaşanan kur artışı ve belirsizliklerle birlikte gelen iç talep daralması ve özellikle inşaat sektöründe yaşanan gerilemeden olumsuz etkilendi. TÜİK verilerine göre 2018 yıl sonu itibarıyla sektörde yüzde 8’e yaklaşan bir üretim kaybı oldu. Bu durum, bizlerin sektörden aldığı geri dönüşlerle de uyumlu gözüküyor. Öte yandan, ekonominin toparlanması ve inşaat sektörünün tekrar hız kazanmasıyla bu kayıp hızlı şekilde telafi edilebilecek. Sektördeki yatırımlar, 2018 yılının ilk yarısındaki iyimserliğe bağlı olarak devam etti. Ancak bu sene, özellikle finansman kaynaklardaki daralmaya bağlı olarak yatırımlarda da kayıplar yaşanacağını öngörüyoruz. 2019 yılının da inşaat sektörü açısından zor geçmesi ve yeni altyapı yatırımlarının işleme alınmayacak olmasına bağlı, sektörde olumsuz seyrin bu yıl içinde de benzer etkilerle sürmesi bekleniyor.

      Plastik boru ihracatı, 2018’de 577.5 milyon doları buldu

      Globalin önde gelen plastik boru üreticileri arasında yer alan Türkiye, 167 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Türkiye plastik boru sektörünün en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında ise Kuzey ve Doğu Afrika ile AB ülkeleri öne çıkıyor. Bu pazarlar, ilerleyen yıllarda da Türkiye’nin en önemli ticaret ortakları olmayı sürdürecek. Türkiye plastik boru sektörünün ihracatı, 2018 yılında miktar bazında yüzde 2.1, değer bazında ise yüzde 10.5 artış kaydetti. Söz konusu artışla Türkiye plastik boru sektörü 2018’de miktarda 215.6 bin ton ve değerde 577.5 milyon dolarlık ihracat yaptı. Bu dönemde sektör ihracatında sert plastik borular en yüksek payı alan kategori oldu. Sert plastik boruları ise bağlantı elemanları ve esnek plastik borular takip etti. Türkiye’nin toplam plastik boru ihracatının yaklaşık yüzde 44.5’ini sert plastik borular, yüzde 23.7’sini esnek plastik borular, yüzde 31.8’ini ise plastik boru bağlantı elemanları oluşturuyor. 2018 yılında hız kazanan Türkiye plastik boru ihracatının bu sene de çift haneli artışına devam edeceği öngörülüyor.

      Hammaddenin %85’i ithal ediliyor

      İhracatın yanı sıra sektörün ithalatında da kayda değer gelişmeler yaşanıyor. Sektör ithalatı 2018 yılında miktarda yüzde 10.8’lik artışla 30.7 bin tona, değerde ise yüzde 7.4 artış ile 255.8 milyon dolara ulaştı. Söz konusu ithalatın kayda değer kısmını ise hammadde oluşturdu. Plastik ana sanayiinde olduğu gibi, Türkiye plastik boru sektörü de hammade bakımından yoğun oranda ithalata bağımlı. Hammaddenin yaklaşık yüzde 85’inin ithalatla karşılandığı bir ortamda kurda yaşanan dalgalanmalar ister istemez sektörü olumsuz etkiliyor. Bu sene de kurdaki artışın devam edeceğini öngörmekteyiz. Ancak dış ticaret yönünde ise olumlu gelişmeler bekliyoruz. Her ne kadar bu yıl için net tahminler yapmak sağlıklı olmasa da sektördeki gerilemenin devam edeceği öngörülüyor. Sektörde kur dalgalanmalarının kârlılığa etkisi sınırlı olup kârlılık üzerindeki esas etken, birim başına yaratılan katma değer ile işletme verimliliğidir.

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ