Karadeniz: “Sıfır Atık Projesi olumlu bir adım”

    Karadeniz: “Sıfır Atık Projesi olumlu bir adım”
      Poex

      Türkiye sanayinin en geniş temsil platformlarından biri olan Plastik Sanayicileri Federasyonu’nun (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz 2018’in ikinci yarısında yaşanan kur şoku sebebiyle üretimde yaşanan daralmaya rağmen Türk plastik sektörünün Avrupa’da ikinci konumda olduğunu belirtti.

      Katma değerli üretime geçiş için Ar-Ge ve tasarımın önemine değinen PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz gerek bu konularda gerekse endüstri 4.0’a giden yolda en önemli alan olan sanayi-üniversite işbirliği hususunda İstanbul Sanayi Odası (İSO), İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) gibi çatı örgütlerle işbirliklerinin yoğunlaşarak devam edeceğini belirtti.

      Plastiğe yönelik olumsuz algıya da değinen Karadeniz: “Çevre ve geri dönüşüm alanında verilen eğitimlerin yaygınlaştırılması ve plastik atıkların ciddi bir değer olduğunu, ekonomiye geri kazandırılmaları gerektiğini halkımıza anlatmalıyız” dedi. Sözlerine “Özellikle Batı Avrupa ülkelerinde yürütülen depozito uygulamaları ve hızlı tüketim ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmaların genişletilmiş üretici sorumluluğu kapsamındaki taahhütleri döngüsel ekonomiyi kısa sürede çok daha iyi bir noktaya taşıyacaktır” diye devam eden Karadeniz ülkemizde başlayan Sıfır Atık Projesini olumlu gördüklerini fakat bu alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının katkıları ve bu konudaki eğitimin ilgili mercilerce arttırılmasıyla çok daha iyi gelişmeler yaşanabileceğini söyledi. Ömer Karadeniz, yerel yönetimlerinde bu konularda daha hassas olması gerektiğinin altını çizdi.

      Son olarak plastiğin çevreye katkılarından bahseden Ömer Karadeniz: “Plastik ambalaj gıdaların raf ömrünü uzatıyor, israfı önlüyor, en tehlikeli sera gazlarından olan metan salınımını azaltıyor ve alternatif ürünlere göre çok daha hafif olması sebebiyle lojistik süreçlerde daha az yakıt kullanımını mümkün kılıyor” dedi.

      Araç başına plastik kullanımının 190 kg’dan 275 kg’a çıkması durumunda karbon ayak izinin yüzde 38 azaldığını, tarımda ise plastik kullanımının yüzde 60’a varan verimlilik artışları sağladığını ve su tüketimini yüzde 30 oranında azalttığını belirten Karadeniz karbon ayak izimizi azaltmanın en etkin yolunun plastik kullanmak ve geri dönüşümü özendirmek olduğunu söyledi.

       

      Sektörden gelişmeleri takip etmek için bu bağlantıyı takip ederek yalnızca yöneticiler tarafından mesaj gönderilebilen WhatsApp grubumuza katılabilirsiniz: https://chat.whatsapp.com/49jJ8XuxSSWK32KkAWiRJ7

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ