Türkiye’de petrokimya sektörünün önemi

    Türkiye’de petrokimya sektörünün önemi
      Poex

      Petrokimya sanayi, nafta, LPG, gas oil gibi petrol ürünleri veya doğalgaza dayalı temel girdileri kullanarak plastikler, lastik ve elyaf hammaddeleri ve diğer organik ara malları üreten ve ambalaj, elektronik, otomotiv, inşaat, tekstil ve tarım gibi birçok sektöre girdi sağlayan bir sanayi koludur.

      Petrokimya sanayinin temel hammaddeleri (nafta veya doğalgaz) önce etilen, propilen, ksilen gibi ara mallara dönüştürülür. Bunlar da polietilen, polipropilen, sentetik kauçuk, dodesil benzen, karbon siyahı, ftalik anhidrit gibi “nihai” ürünlere dönüştürülür. Bu maddeler genellikle plastik sentetik elyaf, yapay kauçuk, deterjan, gübre, böcek ilacı, boya ve çeşitli çözücülerin üretiminde kullanılır. Ayrıca otomobil, uçak, inşaat, dokuma, patlayıcı ve boya sanayicilerinde, gıda işleme teknikleri ile tarımda özel uygulamalar da kullanılmaktadır.

      Bu çalışmada Avrupa Birliği perspektifinde Türkiye’de petrokimya sanayinin rolü ve önemi ele alınmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde petrokimya sanayinin genel yapısı ve sanayinin gelişimine değinilmektedir. İkinci bölümde AB’de petrokimya sektörünün genel görünümü ile Gümrük Birliği’nin sektör üzerindeki etkisi incelenecektir. Üçüncü bölümde Türkiye’de sektörün rekabet edilebilirliği araştırılmaktadır. Son blümde ise önceki bölümlerde elde edilen bulgular doğrultusunda Türkiye’de sektörün önemi ve rolü ortaya konulmuştur.

      Makalenin devamında okuyabileceğiniz diğer alt başlıklar;

      • Sektörün Gelişimi ve Genel Yapısı
      • AB’de Petrokimya Sanayinin Genel Görünümü ve Gümrük Birliğinin Sektöre Etkileri
      • Sektörün Rekabet Edilebilirliği

      Makalenin tamamına erişim için lütfen destek@plastonline.com e-posta adresinden irtibata geçiniz.

      Hazırlayan: Fırat Gündem, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat Bölümü

      Ledia Balla, Dokuz Eylül Üniversitesi, İktisat Bölümü

      Kaynak: PAGEV Plastik Dergisi, Sayı 81 – Temmuz Ağustos 2005

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ