Atık plastiklere değer katacak projede ilk yıl geride kaldı

    Atık plastiklere değer katacak projede ilk yıl geride kaldı
      Poex

      Avrupa’nın en büyük sivil Ar-Ge programı olan Horizon 2020 kapsamında yüzde 100 destekli ve 4 yıl sürecek olan Verimli ve Sürdürülebilir Bir Plastik Geri Dönüşümüne Yönelik Yenilikçi Teknolojilerin Geliştirilmesi Projesi (PolnySpire) ilk yılını tamamladı. Aralarında İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) ve Kordsa’nın da bulunduğu 21 ortaklıklı projede, kullanım ardı ortaya çıkan plastik atıkların geri dönüşüm sürecinde enerji ve kaynak verimliliğini artırmak amacıyla yenilikçi, uygun maliyetli ve sürdürülebilir çözümler geliştirmesine odaklanılıyor.

      Geri dönüştürülmüş poliamid 6.6 hammaddesinin tekrar polimerleştirilmesi üzerine çalışılan projede, proje paydaşları mevcut teknolojik yetersizliklerin yanı sıra bazı temel problemlerin çözümü üzerine çalışmalar sürdürüyor. Proje sürecinde karşılaşılan sorunlar, poliamid 6.6 hammaddesinin kompaund uygulamaları sonucunda saflığını kaybetmesinden dolayı mevcut geri dönüşüm teknolojilerinin nitelikli geri dönüşüme uygun bir ortam yaratmaması ve kimyasal geri dönüşümün ise uygulanabilir bir çözüm olmadığı sonuçlarını sunuyor.

      Alınan neticeler sonucunda projenin gelecek sürecinde odaklanılacak üç farklı yaklaşım, kimyasal geri dönüşüm ile kullanılmış plastiklerin yeniden polimerize edilmesi, mekanik olarak geri dönüştürülmüş plastik atıkların niteliğinin artırılması, düşük nitelikli plastik atıkların çelik endüstrisinde karbon kaynağı olarak kullanılması olarak öne çıkıyor.

      PolnySpire projesi aynı zamanda AB genelinde karşılaşılan yasal engelleri aşmak adına poliamid ve poliüretan atıkların Avrupa genelinde dağılımını ortaya çıkaracak rehber niteliğindeki bir veritabanı oluşturulmasına fırsat tanıyacak.

      Akademi ve araştırma kurumları, kamu kuruluşları, sanayi kuruluşları ve KOBİ’ler dahil olmak üzere 23 ortaklıklı PolnySpire projesi 9.95 milyon Euro’dur bütçe ile yürütülmektedir.

       

      Sektörden gelişmeleri takip etmek için bu bağlantıyı takip ederek yalnızca yöneticiler tarafından mesaj gönderilebilen WhatsApp grubumuza katılabilirsiniz: https://chat.whatsapp.com/49jJ8XuxSSWK32KkAWiRJ7

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ