Esnek ambalaj sektörü oyuncuları Viyana’da buluşuyor
Küresel plastik endüstrisine yönelik araştırma, yayıncılık ve konferans faaliyetleri yürüten Applied Market Information (AMI) tarafından düzenlenen Esnek Ambalajlarda İnovasyon ve Geri Dönüşüm 2026 Konferansı (Flexible Packaging Innovation and Recycling), 24–25 Kasım tarihlerinde Avusturya’nın başkenti Viyana’da gerçekleştirilecek. İki gün sürecek etkinlikte esnek ambalaj teknolojileri, Avrupa Birliği’nin yeni ambalaj düzenlemeleri, düşük karbonlu malzemeler ve geri dönüşüm süreçlerindeki yenilikler ele alınacak.
24–25 Kasım 2026 tarihlerinde ikinci kez düzenlenecek konferans, ambalaj üreticilerinden film üreticilerine, ham madde tedarikçilerinden geri dönüşüm kuruluşlarına kadar değer zincirinin farklı temsilcilerini buluşturacak.
Konferans, İnovasyon ve Geri Dönüşüm olmak üzere iki paralel programdan oluşacak. Sunumlarda yeni ambalaj malzemeleri, tasarımda geri dönüştürülebilirlik ilkeleri, üretim teknolojileri ve değişen Avrupa mevzuatının sektöre etkileri değerlendirilecek.
Esnek ambalaj sektöründe PPWR ve inovasyon gündemi
Konferansın inovasyon programında, Avrupa Birliği Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Tüzüğü’nün (PPWR) esnek ambalaj üreticileri üzerindeki etkileri önemli bir yer tutacak.
Flexible Packaging Europe (FPE) İcra Direktörü Guido Aufdemkamp, PPWR’nin uygulamaya geçiş sürecinde esnek ambalaj dönüştürücülerinin karşılaştığı gereklilikleri ve sektörün yeni düzenlemelere nasıl uyum sağladığını ele alacak.
Constantia Flexibles Sürdürülebilirlikten Sorumlu Grup Başkan Yardımcısı Martina Wagner ise ambalajlarda geri dönüştürülebilirlik hedeflerinin ötesine geçilerek karbon ayak izinin azaltılmasına odaklanan yaklaşımları değerlendirecek.
Mondi İş Geliştirme Müdürü Alessandro D’Agostino, sürdürülebilirlik ve mevzuat gereklilikleri doğrultusunda geliştirilen esnek kâğıt ve plastik ambalaj çözümlerini tanıtacak.
Amcor’dan Philipp Okle ise silisyum oksit (SiOx) vakum kaplama teknolojileriyle yüksek bariyer performansı sağlanmasına yönelik çalışmaları aktaracak. Sunumda, geri dönüşüme uygun ambalaj tasarımı (Design for Recycling – DfR) ile PPWR uyumluluğunun bir arada sağlanmasına yönelik teknik çözümler değerlendirilecek.
Geri dönüşümde yapay zekâ ve malzeme uyumluluğu ele alınacak
Konferansın geri dönüşüm programında, Avrupa’daki ambalaj düzenlemelerinin uygulanması, mekanik geri dönüşüm teknolojileri ve ikincil hammadde kalitesinin geliştirilmesi öne çıkacak.
CEFLEX Bilimsel Danışmanı Dennis Bankmann, PPWR kapsamında hazırlanacak ikincil düzenlemeler ve standardizasyon çalışmalarına ilişkin gelişmeleri değerlendirecek.
Altstoff Recycling Austria Genel Müdürü Thomas Eck, modern ayrıştırma süreçlerinde yapay zekâ kullanımını ve mekanik geri dönüşüm yoluyla gıda temasına uygun kalitede geri dönüştürülmüş malzeme elde edilmesine yönelik yeni yaklaşımları ele alacak.
Advanced Packaging Association (APA) Başkanı Dr. Paul Neumann ise poliolefin geri dönüşümünde poliamidlerin etkisini inceleyen araştırmaları gündeme taşıyacak. Sunumda, PE/PA gibi çok katmanlı ambalaj yapılarının geri dönüştürülebilirliği ve bu malzemelerin mevcut mekanik geri dönüşüm sistemleriyle uyumluluğu tartışılacak.
Borouge International’dan Susanne Kahlen, esnek ambalajlarda geri dönüşüme uygun tasarım ve mekanik geri dönüşüm süreçlerinin geliştirilmesinde değer zinciri boyunca kurulacak iş birliklerinin önemini değerlendirecek.
Film üretim teknolojileri ve yeni malzemeler de programda
Konferansın yayımlanan ayrıntılı programında, ana sunumların yanı sıra esnek film üretim teknolojilerini doğrudan ilgilendiren teknik konular da bulunuyor.
PFAS içermeyen polimer proses yardımcıları, mono-malzeme ambalajların performansının artırılması, fonksiyonel kaplamalar, dijital filigran teknolojileriyle atık ayrıştırma ve geri dönüştürülmüş polimerlerin film üretiminde kullanımının genişletilmesi bu başlıklar arasında yer alıyor.
Sunumlarda, ambalajların kullanım performansından ödün vermeden geri dönüştürülebilirliğinin geliştirilmesi ve üretim süreçlerinde kaynak verimliliğinin artırılması gibi konuların değerlendirilmesi bekleniyor.
Ambalaj değer zincirinin temsilcileri Viyana’da buluşacak
Konferans, teknik sunum ve panellerin yanında sektör profesyonelleri arasında iş birliği fırsatları oluşturmayı da amaçlıyor.
İki günlük etkinlik boyunca düzenlenecek sergi alanındaki buluşmalarla ambalaj üreticileri, marka sahipleri, teknoloji geliştiricileri ve geri dönüşüm kuruluşlarının bilgi alışverişinde bulunması hedefleniyor.












